Шляхи вдосконалення процесу приватизації та залучення приватного капіталу до об’єктів паливно-енергетичного комплексу обговорювали під час слухань у профільному парламентському комітеті. Участь у заході брали народні депутати, урядовці, представники Фонду державного майна, Національної комісії з питань регулювання енергетики та комунальних послуг, експерти.


В. о. голови Комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський нагадав, що нещодавно парламент ухвалив закон про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, і в першому читанні законопроект про ринок електричної енергії. «Важливо зрозуміти, як ми можемо забезпечити енергетичну безпеку і незалежність нашої країни через ефективне управління державними підприємствами цієї галузі. Крім того, особливої уваги заслуговує питання кадрового забезпечення», — підкреслив він.

 

У свою чергу заступник голови профільного комітету Ольга Бєлькова повідомила, що більшість облгазів на сьогодні приватизовані, але не визначеним залишається питання використання державного майна, яке було передано в оперативне управління. Нині є певна колізія між законодавством і реальним життям.


Також, розповіла парламентарій, нещодавно відбулася низка обговорень стосовно майбутнього ПАТ «Укртрансгаз», його підпорядкованості. «Ми прийняли закон про ринок природного газу і зміни щодо реформування системи управління єдиною газотранспортною системою, які дозволяють залучати інвестиції. Але важливо зрозуміти, чи є можливість вкладати кошти в «Укртрансгаз», — сказала народний обранець.


Заступник голови Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради з питань приватизації Павло Різаненко вважає, що питання приватизації недооцінено. В основному акцент робиться на соціальних, економічних проблемах.

Часто орієнтуємося на західні моделі приватизації, забуваючи про те, що цей процес в тих країнах давно закінчився. «По суті, ми живемо в економіці привласнення. Відбувається приватизація не тільки майна, а й процесу менеджменту. Держава не є і ніколи не була ефективним власником», — зазначив парламентарій.


Голова Фонду державного майна Ігор Білоус розповів, що в очолюваній ним установі розробляється нове законодавство про приватизацію. Робота над відповідним проектом закону буде завершена через декілька тижнів. Цей документ суттєво відрізнятиметься від чинного закону.


Крім того, наголосив Ігор Білоус, вже понад рік Фонд держмайна працює над приватизацією обленерго. «На сьогодні є консенсус між гілками влади, коли саме ми повинні виставити ці об’єкти на продаж. Є понад 15 зацікавлених інвесторів, більшість з яких вже підписали з нами договори конфіденційності. 95% це іноземні структури зі сфери енергетики, генерації, або дистрибуції, або мають відношення до торгівлі електроенергією. Сьогодні вони вивчають документи», — поінформував голова Фонду державного майна.


За його словами, до продажу пропонуються Хмельницькобленерго (70% акцій), Миколаївобленерго (70%), Тернопільобленерго (51%), Харківобленерго (62%), Запоріжжяобленерго (60%) і Черкасиобленерго. Також прийнято рішення про приватизацію ПАТ «Центренерго» (78,3% акцій).


А ще, повідомив він, підготовлено проект розпорядження Кабінету Міністрів про затвердження плану приватизації Криворізької і Сєверодонецької ТЕЦ. А Херсонська і Одеська ТЕЦ повністю оцінені. Проект розпорядження направлений на розгляд уряду. «Українські ТЕЦ не є привабливими. Але ми все одно готуємо їх до продажу. Ведемо діалог з прибалтійськими, шведськими, угорськими інвесторами», — зазначив Ігор Білоус.


Крім того, додав голова Фонду держмайна, дві гідроелектростанції вже виставлені на продаж.


Заступник міністра енергетики і вугільної промисловості Дмитро Лабоженко повідомив, що уряд розробляє стратегії розвитку вугільної галузі та нафтовидобувної промисловості. А енергетичну стратегію оприлюднять до грудня цього року.