Поблизу Дмитрівки Шахтарського району на Донеччині затримано громадянина Росії, який намагався потрапити до України незаконним шляхом в обхід пункту пропуску. Про це повідомив начальник Донецького прикордонного загону Юрій Лисюк: «Спрацювала система, ми затримали порушника. З’ясували, що він уже був двічі засуджений у Росії. Зізнався, що намагався потрапити до Донецька на мітинги. Суд у Сніжному присудив 15 діб арешту, ми винесли порушнику заборону в’їзду до України на три роки. Після відбуття адміністративного арешту відвеземо до пункту пропуску і передамо нашим колегам із Російської Федерації».

Загалом протягом тижня прикордонники не впустили до України 700 росіян. Насторожує прикордонників вміст сумок, з якими приїздять «туристи». Наприклад, на станції Іловайськ повернули двох пасажирів потяга, в речах яких знайшли камуфляжний одяг, спальний мішок та багато перев’язочного матеріалу.

Факт присутності по-екстремістському налаштованих громадян сусідньої держави на території Донеччини підтвердив начальник УСБУ в Донецькій області Валерій Іванов. За словами начальника обласного управління СБУ, це «дає підстави припускати, що на території Донецька й області готувалися певні дії, які могли призвести до серйозної дестабілізації обстановки в місті». Валерій Іванов повідомив, що про екстремістські наміри свідчать і матеріали радіоперехоплення.

Голова обласної державної адміністрації Сергій Тарута заявив, що завдання силових органів — протягом десяти днів стабілізувати ситуацію в регіоні.