Відкриттям меморіальної дошки Начальній Команді Української Галицької Армії (таку назву мав генеральний штаб УГА) розпочнеться святкування Дня захисника України у Вінниці. Її встановлять на фасаді будинку, в якому в 1919-му розташовувався уряд УНР. Ритуал супроводжуватиме Почесна варта тимчасової столиці.


— Вартових одягнуть в однострої Гайдамацького полку, в якому служили свого часу Олександр Довженко та Володимир Сосюра, — розповів один із ініціаторів нової справи вінницький історик Олександр Федоришен, який зі студентських років досліджує історію Української Галицької Армії. — Вартовим віддаватимуть команди за статутом армії УНР, лунатимуть постріли на честь захисників України. Варту презентуємо у традиціях світових столиць, де вже існує подібна атракція.

 

Ідею небайдужих до історії своєї країни активістів втілять у життя реконструктори з громадської організації «Честь і Слава».
«Плануємо, аби Почесну варту виставляли у нашому місті у дні таких державних свят, як День Незалежності 24 серпня, День Соборності (День Злуки) 22 січня і, звісно, щорічно на Покрову, — каже Олександр Федоришен. — Вартові мали б стояти біля знакових історичних будівель. Такими у Вінниці є готель «Савой», у ньому розміщувалися кабінети міністрів уряду УНР; будинок колишньої міської думи, на його фасаді вже є меморіальна дошка на честь міністра юстиції уряду УНР Марковича; а також на вулиці Петлюри біля будинку, в якому знаходилася канцелярія Головного отамана — Симона Петлюри. Сподіваємося, нашу пропозицію підтримають у міській раді. Адже йдеться про відтворення історії держави, яку молодь має вивчати не тільки за підручниками».

Вінниця.