Херсонські об’єднання співвласників багатоповерхового житла навчаються заробляти на непотребі. На сто тисяч гривень, асигнованих з міського бюджету, рада Дніпровського району обласного центру замовила у Дар’ївській виправній колонії № 10 партію контейнерів для роздільного збирання пластикових та скляних відходів. Контейнери безплатно роздали ОСББ району, і хоча спершу дехто від них відмовився, тепер уже пропозицію «розкуштували» — охочі купувати сміття таки знайшлися.

 

— Cпочатку контейнери стояли порожніми. Та трохи згодом власникам квартир докладно розтлумачив що до чого, а також яка для них користь із роздільного збирання сміття. Тому вже протягом першого місяця назбирали та здали підприємцю пластикових пляшок на 160 гривень. Сума начебто невеличка. Але взяти її ніде — бюджет нашого об’єднання обмежений. Тож із цих грошей сплатив по сорок гривень премії черговим по будинку — жінкам, які стежать за порядком у нашому господарстві та за чистотою у дворі, — розповів голова ОСББ «Енергія»» по вулиці Перекопській, 197-а в Херсоні Анатолій Орлов. — Тепер збираємо та здаємо в середньому по два з половиною контейнера пластикових пляшок на місяць. Відповідно, наші доходи зросли, а на прилеглій території стало чистіше: зручно й вигідно.
Ставлення до запропонованої новації у херсонців досить типове: спершу реакція на кшталт «навіщо нам це треба». Далі приходить розуміння, що сміття приносить «живі гроші» — за кілограм пластику комерсанти, які скуповують його на переробку, дають три гривні, а за скляну пляшку — від 15 до 27 копійок. Голова Дніпровської райради Херсона Владислав Кондратов ділиться підрахунками: від продажу таких відходів районні ОСББ вже заробляють по 350—400 гривень на місяць. Дрібниці, але насправді в дбайливого господаря дрібниць не буває: часом треба й фарбу закупити, і енергозберігаючі лампочки в під’їздах встановити, чи шматок труби на заміну придбати. Раніше на всі ці екстрені потреби збирали пожертви понад квартплату з власників помешкань, а тепер буквально з нічого з’явився свій резервний фонд. От тільки шкода, що гарний приклад Дніпровського району не поспішають переймати громади двох інших — тоді куп пластикових пляшок та пакетів під кожним кущем у Херсоні поменшало б.

Херсонська область.