Птахи, які не водяться в наших краях, а лишень на півдні Росії, розбилися під час перельоту у вирій на Чернігівщині. На думку спеціалістів, вони переплутали мокрий асфальт з річкою.


Кілька днів у нас лили рясні дощі, і саме в таку пору мешканець села Красне Чернігівського району, колишній ветеринарний лікар Микола Саченко зателефонував до обласного управління лісового та мисливського господарства: «По селу лежать десятки мертвих птахів, а п’ятеро ще живі — купаються у великих калюжах».


Мисливствознавці були вражені: біля асфальту мокли великі птахи зі світло-сірим пір’ям. Це були мертві гагари. Живих половили в мішки та відвезли до Десни (на знімку). Тільки-но їх випустили на велику воду, ті взяли розгін, і швидко здійнявшись над річкою, продовжили перерваний політ.

 


Ще більше мертвих птахів було виявлено в селищі Олишівка Чернігівського району: майже сотня гагар порозбивалися об асфальт траси Чернігів—Куликівка.


«Над нашою Десною проходить один із головних маршрутів міграції багатьох перелітних птахів у вирій — диких гусей, журавлів, чапель і в тому числі такого виключно водоплавного птаха, як гагара. Вона особливо потребує великої води, бо і переліт, і відпочинок, і харчування, як правило, рибою та молюсками, гагара може знайти тільки у великих водоймах. Очевидно, сильні зливи та вітер стали причиною відхилення гагар від звичного для них маршруту над Десною. Знесилені, вони, певно, прийняли мокрий асфальт за водойму. Слід додати, що гагара сідає на воду не плавно, а пікіруючи, щоб одразу пірнути під воду», — роз’яснює начальник мисливського відділу Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства, заслужений лісівник України Микола Пиріг.

Чернігівська область. 


Фото Миколи ТИЩЕНКА.