Зустріч глав держав «нормандської четвірки» все-таки відбудеться 19 жовтня. Як повідомила прес-служба Президента, перебуваючи з офіційним візитом у Норвегії, Петро Порошенко провів телефонну розмову у тристоронньому форматі за участі Президента Франції Франсуа Олланда та Канцлера ФРН Ангели Меркель. Співрозмовники домовилися зустрітися в Берліні, щоб спонукати Росію виконати безпекову частину Мінських домовленостей, повідомляє прес-служба.

 

 

Під час офіційного візиту до Норвегії Петро Порошенко провів зустріч з Президентом Стортингу (парламенту) Норвегії Олеміком Томмессеном (на знімку). Співрозмовники обговорили безпекову ситуацію на Донбасі, імплементацію Мінських домовленостей та де-окупацію Криму. Петро Порошенко подякував за послідовну політику Норвегії щодо невизнання окупації Криму та підтримки збереження санкцій проти Росії до повного відновлення суверенітету та територіальної цілісності України, повідомляє прес-служба Президента.


Президент Стортингу Олемік Томмессен запевнив у готовності й надалі розвивати активний україно-норвезький міжпарламентський діалог, зокрема шляхом передачі досвіду Норвегії в законодавчій сфері.


Також учора в рамках візиту П. Порошенко та Прем’єр-міністр Норвегії Ерна Солберг підписали Спільну декларацію про партнерство між Україною та Королівством Норвегія, у якій норвезька сторона чітко і недвозначно засудила Росію щодо незаконної окупації Криму та триваючої агресії на Донбасі.


«Така чітка позиція Вашої держави для нас сьогодні є дуже важливою. Переконаний, що вона стане прикладом і для держав-членів ЄС, які також визнають Росію державою-агресором», — сказав глава держави на спільній прес-конференції за підсумками зустрічі з Ерною Сольберг. Щодо планованої зустрічі у «нормандському форматі» Президент наголосив, що затвердження «дорожньої карти» імплементації Мінських домовленостей — спільна позиція України, Німеччини та Франції.


Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (Прес-служба Президента).