Керівництво ПАТ «Укрнафта» організувало для всеукраїнських та місцевих представників ЗМІ ознайомлювальний прес-тур галузевим районом Прикарпаття, де видобуванням вуглеводнів займається нафтогазовидобувне управління (НГВУ) «Надвірнанафтогаз».


Сучасні технології


Розпочали екскурсію з одного з наймолодших та перспективних високогірних (900—1010 метрів над рівнем моря) родовищ — Микуличинського, розташованого на територіях Яремчанської міської ради та Косівського району, де на площі 27,32 кв. кілометра експлуатується 14 свердловин. За словами директора НГВУ Володимира Чуприни, родовище було відкрито 1990 року, але інтенсивний видобуток на ньому розпочався лише через шість років.  Сьогодні його добова потужність становить 72 тонни нафти і 60 тисяч куб. метрів голубого палива. 


Микуличинська зона дуже перспективна стосовно буріння нових свердловин, як стверджують прикарпатські нафтовики, запасів вуглеводнів вистачить на 20—30 років. Родовище не тільки молоде, а й сучасне в плані устаткування. «Укрнафта» ввела в промислову експлуатацію два підземні продуктопроводи загальною протяжністю 50 кілометрів, дотискну та газліфтну компресорні станції. До слова, з 14 свердловин родовища, чотири є фонтанними, решта саме газліфтними (метод видобування нафти шляхом використання енергії стиснутого газу), тож завдяки другій станції, що запрацювала 2013 року, значно підвищився видобуток традиційних вуглеводнів, а робота самого родовища стала незалежною від електроенергії. За словами спеціалістів, газліфтний метод має чимало переваг. Насамперед це мала затратність, бо в цьому разі не потрібно тягнути гірською місцевістю електролінію чималої протяжності, оскільки двигуни станції працюють на газі. Так само завдяки трубопроводам значно полегшилась праця самих нафтовиків. Оскільки майже повністю відпала потреба возити нафту автоцистернами складними гірськими дорогами. Загалом усі стратегічні об’єкти родовища обладнано допоміжним технологічним устаткуванням та автоматичною системою управління. Його вахтовим методом обслуговують 44 працівники, для яких зведено сучасний службово-побутовий комплекс.


Велика реорганізація


Журналістів у поїздці супроводжували заступники голови правління ПАТ «Укрнафта» — виконавчий віце-президент із соціального та екологічного розвитку Геннадій Радченко та виконавчий віце-президент з видобутку і переробки Маврикій Калугін, які розповіли про нинішній стан справ компанії. Далі про основні акценти розвитку товариства спілкувалися вже безпосередньо з головою правління Марком Роллінсом, який очолив ПАТ у вересні 2015 року і має за плечима 25-річний досвід роботи в нафтогазовій галузі, здобутий у міжнародних енергетичних компаніях. За словами столичного керівника, сьогодні компанія повинна реагувати на дуже багато викликів, пов’язаних і з веденням бізнесу, і з соціальними та організаційними питаннями. Тому зміни зачепили і «Укрнафту» загалом, і кожну її структурну одиницю. Це має бути сучасна компанія, яка залучатиме більше інвестицій у видобуток та новітні технології, щоб робота стала ефективніша, тож незабаром буде оголошено про плани перебудови. 


Проте було повідомлено, що зміни кардинально не зачеплять людей, які працюють безпосередньо на родовищах. Бо потрібно і далі продовжувати видобуток нафти і газу, до того ж керівництво ПАТ добре усвідомлює, що для місцевих жителів компанія є мало не єдиним великим працедавцем. Але це вплине на певні операційні процеси, на адміністрування і на управління процесами в самих видобувних управліннях. Наразі реорганізація вже дійшла до відомчого Івано-Франківського науково-дослідного і проектного інституту (НДПІ). Пан Роллінс назвав його «мозком компанії», тому знання та досвід його працівників мають використовуватися максимально. Його спеціалісти й надалі займатимуться безпосередньо проектуванням свердловин, але їхня робота вже не матиме просто дорадчий характер, їхні повноваження, а відтак і відповідальність, значно зростуть. 


Добра звістка


Незабаром відновиться видобуток вуглеводнів на Битків-Бабченському родовищі, яке входить до промислової зони «Надвірнанафтогазу». Ще в липні минулого року через відсутність спеціального дозволу на користування надрами було припинено його розробку. Її здійснює ТОВ «СП «УкрКарпатОйл ЛТД», якому НГВУ відповідно до умов договору надає послуги з видобування нафти й газу. У цьому процесі було задіяно чимало основних засобів виробництва та персоналу підприємства. 


7 червня нинішнього року за позовом ТОВ «СП «УкрКарпатОйл ЛТД» Окружний адміністративний суд Києва виніс постанову визнати протиправною бездіяльність Державної служби геології та надр України і зобов’язав її продовжити термін дії спеціального дозволу на експлуатацію Битків-Бабченського родовища. 28 липня цього року, розглянувши апеляційну скаргу Державної служби геології та надр України на постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 7.06.2016 р. у справі за адміністративним позовом ТОВ «СП «УкрКарпатОйл ЛТД», Київський апеляційний адміністративний суд виніс ухвалу, якою постанову Окружного адміністративного суду м. Києва залишив без змін. Таке само рішення 21 вересня ухвалив і Вищий адміністративний суд, відхиливши касацію Держгеонадр. Як повідомив Володимир Чуприна, за 14 місяців простою родовища не видобуто понад 54 тисячі тонн нафти і 29 мільйонів куб. метрів газу (річний показник), унаслідок чого держава втратила понад 300 мільйонів гривень.



Івано-Франківська область.

 

ДОВІДКОВО

НГВУ «Надвірнанафтогаз» розробляє 13 нафтових і газових родовищ у чотирьох районах Івано-Франківської області та Вижницькому — Чернівецької. Видобутком вуглеводнів охоплено 27 територіальних одиниць. Добова продуктивність — 190 тонн нафти та 340 тисяч куб. метрів газу. У штаті — 1580 працівників.


«Укрнафта» сьогодні — найбільша вітчизняна нафтовидобувна компанія. Розробляє родовища на території двох нафтогазоносних регіонів України, що охоплюють Львівську, Івано-Франківську, Чернівецьку, Сумську, Чернігівську, Полтавську та Харківську області. Частка товариства в загальному видобутку нафти з газовим конденсатом в Україні становить 67,9 відсотка, а в загальному видобутку газу — 7,6. Компанія володіє низкою спеціальних дозволів на промислову розробку родовищ вуглеводнів та однією з найбільших в країні мереж заправних станцій.

 

Директор НГВУ Володимир Чуприна, голова правління ПАТ «Укрнафта» Марк Роллінс та його заступник Маврикій Калугін (зліва направо).

 

Фото надано прес-службою 
«Надвірнанафтогазу».