Кількасот осіб із різних районів Івано-Франківської області зібралися під стінами облдержадміністрації в понеділок, щоб висловити протест проти тарифної політики уряду та поголовного зубожіння населення. Організатором акції стала Рада профспілок області.

 

«Підписавши угоду з ЄС, Україна задекларувала збагачення народу. Але уряди Яценюка—Гройс-мана довели людей до зубожіння. Різко зросли платежі на компослуги, соціальні стандарти впали зі зростанням цін. Тому ми повинні сказати категоричне «Ні!» такій політиці уряду. А якщо він не прислухається — оголосимо всеукраїнський страйк», — заявив, розпочинаючи мітинг, голова Ради профспілок області Ігор Басюк.


Серед основних вимог мітингувальників: зупинити дію постанов уряду про збільшення цін на газ та електроенергію, підвищити зарплати, відновити виробництво і створити робочі місця. «Не потрібні субсидії, потрібні адекватні тарифи і підвищення зарплат. Якщо тарифи у нас європейські, значить, і зарплата має бути європейська!» — наголосив один із промовців.


Мітингувальників підтримав і міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків. У коментарі журналістам очільник міста зазначив, що потрібно місцевим владам повернути право самим встановлювати тарифи на житлово-комунальні послуги, як це було раніше.


Обласна рада не раз зверталася до уряду з вимогою зменшити тарифи на комунальні послуги. Про їхню непідйомність для значної частини населення, може свідчити і зростання газових боргів. За повідомленням прес-cлужби ПАТ «Івано-Франківськгаз», на 1 вересня жителі Івано-Франківщини заборгували за газ майже 100 млн. гривень, з яких в обласному центрі — приблизно 40 млн. гривень. 


Профспілкові лідери вважають, що, піднявши тарифи та заморозивши зростання зарплат і соцвиплат, уряд призвів до того, що більш як половини населення опинилося на межі бідності.



Івано-Франківськ.