Хвиля алкогольних отруєнь разом із іншими регіонами України накриває Херсонщину. Втім, якщо раніше сумнівне спиртне вкладало на лікарняні ліжка чи в могилу переважно дорослих чоловіків, то тепер серед його жертв — жінки та підлітки. Так, у Херсоні буквально в останній момент медики врятували 17-річного учня ПТУ.

 

— За місяць після народження третьої дитини до реанімації потрапила 30-річна жінка. Вона вирішила розслабитися і хильнула якесь дивне спиртне. На її щастя, чоловік вчасно прийшов з роботи, побачив, що дружина лежить на підлозі напівпритомна і в неї вже починаються судоми. Нашим фахівцям було важко привести її до тями, але таки вдалося. Втім, виписали її не додому, а до наркодиспансеру, бо організм та психіку доведеться ще довго відновлювати, — каже головний лікар клінічної лікарні імені Тропіних Херсона Леонід Ремига.


Пацієнтів із симптомами важкого алкогольного отруєння чи в стані алкогольної коми до стаціонарів обласного центру нині доправляють щодня. Доходи у містян низькі, а схильність до зеленого змія із подорожчанням фабричного спиртного нікуди не поділася, тож вони обирають дешевше. А де попит, там і пропозиція: якщо не відвертий фальсифікат, придбаний через Інтернет, то підпільні генделики у кожному кварталі.


Дається взнаки і специфіка курортного регіону. За відпочивальниками на чорноморське та азовське узбережжя поспішають гендлярі із цистернами небезпечного пійла, замаскованого під коньяк, вино та горілку. Податківці та поліцейські минулого літа вилучали його сотнями декалітрів. Але можна не сумніватися, що до значної частини цього нелегального товару руки в правоохоронців не дотягнулися.

 

ФАКТ

За даними обласного бюро судово-медичної експертизи, з початку року на Херсонщині внаслідок отруєння алкоголем загинула 51 особа. Торік таких смертей було аж 204.