Представляючи під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів звіт уряду за останні півроку, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман зазначив, що впродовж цього періоду спостерігалося деяке економічне зростання, зокрема, обсяги промислового виробництва після тривалого падіння зросли на 2%, а інфляція за 9 місяців 2016 року уповільнилася до 6,4% (порівняно із 43,3% за 2015 рік), залучення інвестицій збільшилося на 19%, або на 2,5 мільярда гривень, а середньомісячна зарплата в січні—серпні зросла на 24,4% і нині становить 4944 гривні. «Я кажу про це як про ознаки. Ми маємо сьогодні позитивні сигнали, але позитивні сигнали мають відчуватися в кожній українській родині. Можливо, в цифрах ми бачимо мінімізацію негативних впливів, але я б дуже хотів, щоб кожна українська родина відчула, що насправді ситуація змінюється, є більше роботи, заробітної плати, економіка зростає», — наголосив В. Гройсман.

 

Кабінет Міністрів підтримав законопроект «Про запобігання та протидію домашньому насильству», адже, за словами віце-прем’єра Павла Розенка, тільки у 2015 році зафіксовано 103 тисячі звернень про насильство у сім’ї, з яких 90 тисяч — від жінок. «Це, повірте мені, лише незначна частина того, що є в нашому суспільстві», — наголосив він. Один з ініціаторів цього законопроекту, народний депутат Ірина Луценко додала, що за рік жертвами домашнього насильства також стають три мільйони дітей, а 90 відсотків розлучень напряму пов’язано з насильством у сім’ї. «Цим законопроектом сімейну справу за зачиненими дверима ми перетворюємо на державну політику нетолерантності до таких негативних явищ», — підкреслила парламентарій.


Також схвалено постанову про продовження терміну проведення конкурсу з продажу Одеського припортового заводу та визначення його нової стартової ціни. За словами голови Фонду держмайна Ігоря Білоуса, оскільки попередній конкурс не відбувся через відсутність претендентів, то тепер початкову ціну знижено до 200 мільйонів доларів, а з урахуванням боргу підприємства кінцева вартість може становити 500—600 мільйонів доларів.
Ті українці, які з якихось причин не можуть чи не хочуть скористатися субсидіями на житлово-комунальні послуги, отримали механізм річної розстрочки на їх оплату. Ухвалене вчора рішення передбачає, що заявник отримує 50-відсоткову розстрочку з тим, що виплата боргу здійснюватиметься після завершення опалювального сезону — впродовж квітня—вересня.


Уряд затвердив розпорядження про надання разової допомоги родинам тих, хто загинув або постраждав на Майдані. За словами віце-прем’єра Павла Розенка, загалом на допомогу виділено 7,3 мільйона гривень.
Віднині учасники АТО, які мають право на житло, замість очікувати, коли воно буде збудовано, зможуть отримувати кошти на його самостійне придбання. На думку міністра оборони Степана Полторака, це виключить корупційну складову під час будівництва та розподілу житла.


Кабінет Міністрів підтримав рішення про призначення екс-міністра інфраструктури та екс-міністра транспорту Республіки Польща Славоміра Новака керівником «Укравтодору».