Фахівці Державного підприємства «Харківстандартметрологія» перевірили якість морозива популярних торговельних марок. У шести зразках із восьми виявили кишкову паличку. Найімовірніше, продукт зберігали без дотримання належного температурного режиму. Не виключено, що його просто кілька разів розморожували та заморожували знову.

 

Цього разу фахівці перевіряли якість морозива пломбір, яке виготовляється відповідно до вимог національного стандарту ДСТУ 4733:2007.


Солодкий продукт придбали в торговельній мережі Харкова. Його якість визначали у Державній випробувальній лабораторії ДП «Харківстандартметрологія» за органолептичними та фізико-хімічними показниками, вмістом рослинних жирів, мікробіологічними показниками.


До пакування та маркування продукції у фахівців зауважень не було. На відміну від вмісту солодких згортків. Шість перевірених зразків пломбіру — морозиво ТМ «Твоя ферма», «МАЛЮК-АМ» ТМ «Ласунка», ТМ «Лімо», «Ескімос» ТМ «Рудь», «Чукча в чумі» ТМ «Ласка», морозиво ескімо пломбір «Розкіш» зі смаком маскарпоне та наповнювачем «Лісова ягода» ТМ «Лімо» — не відповідали вимогам за мікробіологічними показниками. В цій смакоті виявили кишкову паличку! Вживання такої продукції може призвести до розладів травлення, дисбактеріозу та навіть кишкового отруєння. Найімовірніше, претензії варто висувати торговельній мережі — у магазинах навіть за теплої пори року нерідко морозиво протягом кількох годин зберігають у відключених від живлення холодильниках — наприклад, якщо техніка зламалася. Кожному з нас доводилося купувати м’яке морозиво, а це пряме свідчення того, що зберігали його з порушенням температурних норм.


Крім того, в морозиві ескімо пломбір «Розкіш» зі смаком маскарпоне та наповнювачем «Лісова ягода» ТМ «Лімо» була занижена масова частка молочного жиру — 11% за заявлених на етикетці 12%. Таке морозиво не відповідає назві «пломбір», кажуть фахівці ДП «Харківстандартметрологія». Нагадаємо, що її може мати лише продукт з масовою часткою молочного жиру не менш як 12%. У цьому разі пломбір варто було б назвати вершковим морозивом — з масовою часткою молочного жиру від 8% до 11,5%. «Знежирений» пломбір є результатом порушення рецептури (закладення компонентів) під час виготовлення морозива.


Солодку продукцію протестували також на наявність рослинних жирів. Приємно, що їх не виявили в жодному зі зразків. Результати споживчої експертизи викладено на сайті ДП «Харківстандартметрологія» (http://khsms.com).


Морозиво ми звикли вважати молочним продуктом. Проте в Україні його можуть зробити і з рослинної сировини, тобто частково або зовсім без молока. У нас діють три національні стандарти на морозиво, якими регламентуються вимоги до його якості та безпечності: ДСТУ 4733:2007 «Морозиво молочне, вершкове, пломбір. Загальні технічні умови»; ДСТУ 4734:2007 «Морозиво плодово-ягідне, ароматичне; шербет, лід. Загальні технічні умови» та ДСТУ 4735:2007 «Морозиво з комбінованим складом сировини. Загальні технічні умови».


Якщо морозиво виготовляють на молочній основі, то в залежності від відсотка жиру його поділяють на молочне — з масовою часткою молочного жиру від 0,5% до 7,5% включно; вершкове — з масовою часткою молочного жиру від 8% до 11,5% включно; пломбір — з масовою часткою молочного жиру від 12% до 20% включно.


Морозиво на молочній основі (молочне, вершкове і пломбір) мають виготовляти винятково з молока та продуктів його переробки, без застосування будь-яких жирів та білків немолочного походження. Таке морозиво дуже смачне, поживне та корисне, нагадують у ДП «Харківстандартметрологія».


У морозиві з комбінованим складом сировини «молочку» частково замінюють компонентами рослинного походження (рослинними жирами — наприклад, пальмовим чи кокосовим), тому це морозиво менш корисне.
Морозиво плодово-ягідне, заморожені фруктові та ягідні соки виготовляють на основі плодово-ягідної сировини.


В усі згадані вище види морозива можна додавати різноманітні свіжі або сушені плоди та ягоди, соки, сиропи, варення, джеми, повидла, горіхи, шоколад та інші натуральні наповнювачі. Разом з тим, морозиво не повинно містити консервантів та синтетичних барвників.


Чи дотримуються виробники усіх вимог стандарту? Не завжди.


Коментуючи результати споживчої експертизи, генеральний директор ДП «Харківстандартметрологія» Володимир Величко зазначив: з якістю морозива у нас є проблеми, тому під час придбання солодкого продукту варто дотримуватися рекомендацій фахівців.


По-перше, звертайте увагу на те, як продукт зберігається у вітрині магазину (оптимальна температура — не вище мінус 160С). Не купуйте м’яке чи деформоване морозиво. Це свідчить про те, що його неодноразово заморожували й розморожували.


Звертайте увагу на склад продукту. Тут має бути зазначено загальну кількість молочного жиру (у відсотках) та повний перелік інгредієнтів, причому той складник, якого додали більше, стоїть ближче до початку загального списку. В складі морозива пломбір, вершкового та молочного не має бути рослинних жирів, консервантів та синтетичних барвників, а відрізняється таке морозиво між собою масовою часткою молочного жиру.


Якщо хочете придбати морозиво пломбір, вершкове чи молочне, шукайте у маркуванні абревіатуру ДСТУ 4733. Саме за цим стандартом виготовляють корисну смакоту.

 

 Що перевірили

Морозиво пломбір ТМ «Хладик» у вафельному стаканчику, маса нетто 70 г, масова частка молочного жиру 12%.

Морозиво пломбір ТМ «Традиції Нової Зеландії» у вафельному ріжку з кондитерською глазур’ю, маса нетто 80 г, масова частка молочного жиру 15%.

Морозиво пломбір ТМ «Твоя ферма» глазуроване, маса нетто 80 г, масова частка молочного жиру 12%.

Морозиво пломбір «МАЛЮК-АМ» у вафельному цукровому стаканчику ТМ «Ласунка», маса нетто 70 г, масова частка молочного жиру 15%.

Морозиво пломбір ТМ «Лімо» у вафельному стаканчику, маса нетто 75 г, масова частка молочного жиру 12%.

Морозиво пломбір «Ескімос» у вафельному ріжку 
ТМ «Рудь», маса нетто 100 г, масова частка молочного жиру 12%.

 

Морозиво пломбір «Чукча в чумі» у вершковій глазурі ТМ «Ласка», маса нетто 70 г, масова частка молочного жиру 15%.

Морозиво ескімо пломбір «Розкіш» зі смаком маскарпоне та наповнювачем «Лісова ягода» в кондитерській молочній глазурі ТМ «Лімо», маса нетто 80 г, масова частка молочного жиру 12%.