Школа №118 розташована у людному місці. Поруч — знаменитий ринок «Привоз», легендарні вулиці Велика й Мала Арнаутські, де, як відомо, «делается вся контрабанда». Але головне шкільне лихо — буквально під вікнами розташовується дивна автостанція...

 


Це звичайна школа для дітей з Молдаванки, що не входить у ТОП-списки з будь-яких досягнень, однак вона виконує дуже важливу функцію — виводити в люди тих, кому змалку доводиться жити в районі «Привозу» і щодня спостерігати те, чого дітям краще не бачити: загиджені підворіття, двори, що розвалюються, нічні й денні генделики, забиті бомжами, алкоголіками, наркоманами.


Одесит Ростислав Баклаженко закінчив школу в 2002 році. «Тоді Книжковий провулок був просто брудним і занедбаним, — згадує він. — Однак незабаром він став брудним, занедбаним, та ще й шумним. Загалом, не продихнути. Якомусь генієві спало на думку влаштувати в провулку кінцеві зупинки найрізноманітніших автобусних маршрутів. Водночас потихеньку розпродавали школу: спочатку кабінети праці з боку Малої Арнаутської пішли під магазин, потім частина внутрішнього двору перетворилася на супермаркет і шаурмічну, а кілька років тому, очевидно, продали величезний внутрішній двір з боку Книжкового, де завжди проводилися лінійки. Вважаю так, бо тепер лінійки проводяться в зовнішньому дворі з боку фасаду із Преображенської. Для цього тут вирубали всі дерева, викорчували спортивні снаряди й залили все асфальтом, перетворивши затінену й затишну територію на розпечене соціальне вогнище».


І ось тепер автобусне свавілля в Книжковому провулку, якому вже приблизно 15 років, вирішили узаконити й створити тут автостанцію на легальних підставах. Будуватиме якесь ПП «Таксі «Пантера». З якою метою? Для яких маршрутів? Для якого типу транспорту?


Автостанція «Таксі «Пантера» розташована безпосередньо біля загальноосвітньої школи №118 (зазначимо, що збігається навіть адреса цих двох організацій) і створює реальну небезпеку для учнів.


«Територія автостанції перебуває в жахливому санітарному стані, платформами «автостанції» фактично зайнята пішохідна зона вздовж шкільного паркану. У зв’язку з цим учням і їхнім батькам необхідно йти в школу через проїжджу частину Книжкового провулка. Біля автостанції постійно перебувають особи без певного місця проживання, які справляють свої природні потреби в шкільному дворі. Асфальтове покриття поруч зі школою розбите автобусами. Пасажири, чекаючи на транспорт, курять, кидають сміття. На зауваження вчителів і батьків улаштовують сварки, вживають ненормативну лексику», — йдеться в листі директора школи Наталії Єфімової.


Крім того, за словами директора, автобуси й інший транспорт постійно загороджують в’їзд у школу машині з харчуванням (у навчальному закладі їжу не готують, її сюди привозять), через що діти його одержують несвоєчасно.


У своєму зверненні до міської влади директор загальноосвітньої школи №118 Наталя Єфімова нагадала про пожежу, яка сталася в ніч на 22 вересня 2016 року в приміщенні «автостанції», внаслідок якої загинув охоронець, а вогонь пошкодив «нахаббуд».


«Як може будка з написом «таксі» бути прибудована до паркану школи? Якби вогонь перекинувся на школу, як би тоді розглядалося питання існування автостанції?» — ставить запитання Наталя Олегівна. За переконанням адміністрації школи, всі ці обставини свідчать про небезпеку розташування автостанції у цьому місці.


Нагадаємо, жителі Книжкового провулка й батьки учнів школи №118 неодноразово зверталися до влади з вимогою припинити незаконну діяльність «автостанції». Мешканці цього провулка написали відкритий лист до керівництва міста й області, у якому просять звільнити їх від вихлопних газів, нескінченного галасу й громадського туалету! А ще городяни встигли охрестити цю дивну автостанцію «Скаженою Пантерою»!


Чи дослухається міська влада до чергового крику про допомогу? Невідомо. Але ж ідеться про безпеку дітей!

Одеса.


Мал. Миколи КАПУСТИ.