Під час наступної вступної кампанії дозволять подавати дев’ять заяв  і тільки на чотири спеціальності

 

Міністерство освіти і науки України затвердило Умови прийому на навчання до вищих навчальних закладів України в 2017 році. Про це йдеться у наказі МОН від 13 жовтня № 1236, поданому на реєстрацію до Міністерства юстиції.

 

Для потенційних абітурієнтів є принаймні дві важливі новини: по-перше, на відміну від 2016-го під час наступної вступної кампанії вони зможуть подати не 15 заяв, а лише 9. І вже не на п’ять спеціальностей, а тільки на чотири. Це дещо звузить простір для маневру, але майже не позначиться на вступниках, які чітко визначилися з майбутньою професією.


Друга новина полягає в тому, що 2017 року виші почнуть приймати «старі» сертифікати ЗНО. Для вступу на перший курс для здобуття ступеня бакалавра, а також магістра медичного, фармацевтичного та ветеринарного спрямувань на основі повної загальної середньої освіти у вступників до ВНЗ прийматимуть сертифікати зовнішнього незалежного оцінювання 2016-го та 2017 року.


Конкурсний відбір абітурієнтів проводитиметься на основі конкурсного бала, який розраховуватиметься відповідно до умов та правил прийому до вищого навчального закладу.


Передбачається, що громадяни України матимуть право безплатно здобувати вищу освіту в державних і комунальних вищих навчальних закладах на конкурсній основі, якщо певний ступінь вищої освіти вони здобувають вперше за кошти державного або місцевого бюджету.


МОН визначилося і зі строками вступної кампанії. Реєстрація електронних кабінетів вступників, завантаження додатків до документів про повну загальну середню освіту розпочнеться 29 червня та закінчиться о 18-й год. 25 липня. Проведення медичних оглядів та інших доконкурсних процедур триватиме до 11 липня.


Прийом заяв та документів виші розпочнуть 12 липня, крім військових навчальних закладів (або військових підрозділів вишів). Прийом заяв та документів для осіб, які вступатимуть тільки на основі сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання, закінчиться о 18-й год. 26 липня. Для тих, хто проходитиме співбесіду, творчі конкурси або складатиме вступні іспити, — о 18-й год. 20 липня.


Вступні іспити триватимуть з 21 до 26 липня включно. Творчі конкурси проводитимуться у кілька сесій — з 17 до 26 липня, співбесіди — з 21 до 23 липня.


Рейтингові списки абітурієнтів, які вступатимуть на основі сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання, творчих конкурсів та вступних іспитів, із зазначенням рекомендованих до зарахування оприлюднять не пізніше 12-ї години 1 серпня. Вступники, які отримають рекомендації до зарахування на місця державного або регіонального замовлення, мають виконати всі необхідні для цього вимоги до 5 серпня. Зарахування на навчання за державним або регіональним замовленням відбудеться не пізніше 7 серпня. Для тих, хто навчатиметься за рахунок цільових пільгових державних кредитів та за кошти фізичних і юридичних осіб, — не пізніше 30 вересня.
Вступники на основі повної загальної середньої освіти за денною та заочною формами навчання подаватимуть заяви тільки в електронній формі. Вступники на основі повної загальної середньої освіти, які мають спеціальні права щодо участі в конкурсному відборі при вступі, зможуть подавати заяви в паперовому вигляді.


Для конкурсного відбору вступників, які вступатимуть на основі повної загальної середньої освіти, будуть зараховані бали сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури (перший предмет), математики, історії України або біології за вибором вищого навчального закладу (другий предмет), загальноосвітнього предмета, з якого проводиться ЗНО, або творчого конкурсу (третій предмет).


Вищі навчальні заклади самостійно визначатимуть мінімальне значення кількості балів, з якими вступник допускається до участі у конкурсі.


Більшість вступників подаватимуть заяви через свої електронні кабінети. Як і минулого року, вони зазначатимуть у кожній заяві про вступ її пріоритетність. Ця «нумерація заяв» не може бути змінена.


У своєму електронному кабінеті вступник зможе самостійно анулювати власну заяву про вступ, але якщо передумає, то подати її вдруге на ту саму спеціальність до того самого вишу вже не зможе.


Та найцікавішим і найбільш неоднозначним нововведенням буде розширений перелік пільговиків, до якого цього разу потраплять і діти із сільської місцевості. Вони з року в рік демонструють нижчі результати на ЗНО порівняно зі своїми міськими однолітками, тому мають менше шансів навчатися у виші за бюджетні кошти. Щоб виправити ситуацію, у МОН вирішили запровадити спеціальні коефіцієнти. Фактично пільговикам додаватимуть зайві бали — відповідно до цих коефіцієнтів. Деякі експерти вважають це порушенням принципу рівного доступу до вищої освіти.