Міносвіти обіцяє держзамовлення приватним вишам, які надаватимуть якісну освіту. Про це йшлося під час зустрічі профільного міністра Лілії Гриневич із представниками приватних закладів освіти, що відбулася в Європейському університеті.


Міністр підкреслила значення приватного сектору в системі вищої освіти, що дає свободу вибору вступникам. «Приватний сектор освіти першим може гнучкіше запроваджувати будь-які освітні інновації, реагувати на потреби своїх студентів», — зазначила Лілія Гриневич, яку цитує прес-служба МОН.


Міністерство в межах своїх повноважень та законодавчого поля підтримуватиме ті заклади, які забезпечують якісне навчання. Так, у проекті закону «Про освіту», ухваленому парламентом у першому читанні, є поле для розвитку сектору приватної вищої освіти — у межах освіти для дорослих. «Суспільство і ринок праці висувають багато додаткових вимог до освіти. І саме система приватної освіти може виявитися найбільш гнучкою до цього», — вважає міністр.


Сьогодні міністерство працює над створенням механізму для впровадження норми Закону України «Про вищу освіту» щодо спрямування державного замовлення в приватні вищі навчальні заклади за принципом «місце йде за вступником». «Цілком природно, коли дитина з належними результатами ЗНО з палітри вищих навчальних закладів може обирати приватний ВНЗ, а до обраного нею закладу підуть кошти на навчання цієї дитини», — зазначила Лілія Гриневич.


Міністр повідомила про стан імплементації Закону України «Про вищу освіту». За словами Лілії Гриневич, його впровадження ускладнюється низкою проблем: по-перше, недостатньою нормативно-правовою базою, по-друге, суперечностями в законодавстві, які потрібно виправляти через внесення змін до згаданого закону. По-третє, процес імплементації ускладнюється опором академічного середовища. Наприклад, студенти мають право обирати низку курсів, що породжує конкуренцію між викладачами і зустрічає спротив тих педагогів, які звикли мати свої гарантовані години.


Лілія Гриневич закликала представників приватних вищих навчальних закладів відповідально ставитися до надання освітніх послуг, адже це в свою чергу впливає на репутацію приватної освіти. Вона доручила включити представників приватних вишів до складу робочої групи, що працює над розробленням концепції юридичної освіти.


Вл. інф.