У Європарламенті є стабільна більшість для запровадження безвізового режиму з Україною. Про це вчора в Брюсселі заявив Президент Європарламенту Мартін Шульц під час зустрічі із Президентом України Петром Порошенко, який перебуває там із робочим візитом. Як повідомляє прес-служба глави держави, співрозмовники обговорили необхідність збереження політики санкцій щодо Росії до відновлення територіальної цілісності України та можливість посилення обмежувальних заходів проти РФ через порушення прав людини в Криму.


Перемовини відбулися на тлі дводенного саміту ЄС, який вчора розпочався в Брюсселі. Зазначимо, що в програмі дебатів, зокрема, і подальша доля санкцій проти РФ, накладених після агресії Кремля в Україні. А також запровадження нових обмежень у зв’язку із діями Москви у Сирії.

 

З метою координації позицій напередодні саміту Євросоюзу, П. Порошенко провів двосторонні перемовини з лідерами окремих держав-членів ЄС, інформує прес-служба Президента України. Зокрема, «на полях» саміту Європейської народної партії в Маастрихті він зустрівся з Прем’єр-міністром Угорської Республіки Віктором Орбаном. Глава держави висловив вдячність угорському уряду за надання гуманітарної допомоги нашій державі у розмірі 3,6 млн. доларів США та лікування українських військових, поранених у зоні АТО. В контексті врегулювання конфлікту на Донбасі сторони обговорили перспективи продовження економічних санкцій проти РФ як ефективного інструменту забезпечення повної імплементації Мінських домовленостей та відновлення територіальної цілісності та суверенітету України над окупованими територіями. Окрему увагу було приділено посиленню регіональної співпраці у форматі «Вишеградська четвірка + 1».


Питання двосторонньої співпраці в економічній, енергетичній та гуманітарних сферах український лідер обговорив із новим главою хорватського уряду, колишнім Головою делегації Європарламенту в Україні Андреєм Плєнковічем. Він акцентував, що Україна зберігає інтерес приєднання до Адріатично-Балтійсько-Чорноморської ініціативи, яку активно просуває Хорватія.


Програмою візиту також було передбачено зустрічі глави держави із Президентом Європейської Ради Дональдом Туском, Президентом Європейської Комісії Жан-Клодом Юнкером, а також із Генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом.

 

Петро Порошенко та Мартін Шульц у Брюсселі.