У середу ввечері після тривалих і гарячих дебатів парламент Хорватії схвалив структуру та склад уряду країни, який сформував лідер консервативного Хорватського демократичного союзу (ХДС) Андрей Плєнковіч.


Як повідомило хорватське видання Total Croatіa News, «за» новий кабінет міністрів проголосував 91 депутат, 45 — «проти», утрималося — три. Нагадаємо, що Хорватський демократичний союз переміг на дострокових парламентських виборах, що відбулися 11 вересня, і отримав 61 депутатський мандат в 151 містному парламенті. Андрею Плєнковічу вдалося укласти коаліційну угоду з невеликою правоцентристською партією «Міст» і залучити на свій бік депутатів від етнічних меншостей країни, які згідно із законом одержали вісім гарантованих місць у парламенті. Підтримала його й партія «Хорватська демократична спільнота».


«Робота майбутнього уряду перш за все буде орієнтована на економіку. Зараз ми починаємо серйозну роботу», — сказав Андрей Плєнковіч. Перед ним і його урядом стоїть нелегке завдання: швидко знайти можливості для стимулювання помірного зростання економіки на два відсотки, погасити державні внутрішні та зовнішні борги, які сягнули рівня 85 відсотків від ВВП, і скоротити безробіття, що становить 13 відсотків.


Новий прем’єр-міністр Хорватії народився 8 квітня 1970 року в Загребі. Закінчив юридичний факультет Загребського університету. З 1993 року обіймав різні посади в МЗС Хорватії. З 2002 року був заступником глави офіційного представництва Хорватії в ЄС. Також обіймав посади заступника посла Хорватії у Франції й держсекретаря з європейської інтеграції. Після приєднання Хорватії до ЄС в 2013 році був обраний до Європарламенту, де очолював комітет парламентського співробітництва між Україною і ЄС і одночасно був заступником глави комітету закордонних справ Європарламенту. Хорватський демократичний союз Андрей Плєнковіч очолив 21 червня 2016 року.