Вечірнє засідання 

11 березня

Верховна Рада ухвалила в цілому поправки до закону про застосування амністії в Україні. Йдеться про амністію політв’язнів, затриманих з політичних мотивів. За відповідне рішення проголосували 235 депутатів.

Голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем’якін поінформував, що з огляду на складність питання після прийняття відповідного закону парламентом 27 лютого у комітеті було утворено робочу групу за участю представників правоохоронних органів та громадськості для уточнення переліку осіб, котрі потраплять під амністію. Зокрема, екс-депутата Ігоря Маркова комітет вирішив не включати до списку амністованих. У списку реабілітованих 34 в’язні, які нині перебувають у СІЗО, — цього вимагали мітингувальники під стінами парламенту. Під час обговорення деякі депутати звертали увагу на те, що парламентський комітет не наділений функціями амністії та закриття кримінальних справ, адже це — компетенція правоохоронних органів. Зрештою, депутати вирішили не включати до списку амністованих нових прізвищ, а реабілітувати тільки тих осіб, котрі пройшли експертизу комітету.

Верховна Рада розпочала вдосконалювати виборче законодавство — прийняла в першому читанні проект закону «Про внесення змін до закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» щодо техніко-юридичного вдосконалення виборчого процесу». Документом, зокрема, пропонується вдосконалити правовий статус офіційних спостерігачів, змінити процедуру формування територіальних виборчих комісій, вдосконалити порядок підрахунку голосів та встановлення підсумків голосування і результатів виборів, складення і підписання відповідних протоколів виборчих комісій, транспортування і прийняття виборчої документації тощо. Документом також пропонується збільшити з двох до п’яти днів загальний строк оскарження рішень, дій чи бездіяльності виборчих комісій. За словами автора законопроекту — народного депутата Руслана Князевича, ухвалення цього закону сприятиме проведенню в один день президентських та місцевих виборів. На ранковому пленарному засіданні голосів для ухвалення цього закону забракло.

У першому читанні також схвалено законопроект, який стосується дітей-інвалідів, — «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України про освіту щодо організації інклюзивного навчання». Проект закону передбачає внесення змін до законів України «Про дошкільну освіту», «Про загальну середню освіту» щодо запровадження часткового або повного утримання дітей із особливими потребами у навчальних закладах за рахунок держави. Голова Комітету з питань науки та освіти Лілія Гриневич наголосила, що прийняття запропонованого законопроекту надасть можливість дітям із особливими потребами здобувати освіту разом із однолітками шляхом інклюзивного навчання. Під час обговорення депутати наголошували на тому, що при нарахуванні соціальної допомоги для дітей-інвалідів має діяти принцип «гроші ходять за дитиною». Адже нині, якщо дитина перебуває в інтернаті, на неї держава виділяє значно більше коштів, аніж на дитину-інваліда в сім’ї.

Верховна Рада України прийняла у першому читанні законопроект «Про внесення змін до деяких законів України (щодо гласності й прозорості у діяльності фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування)». Законопроект зобов’язує Фонд соціального страхування на випадок безробіття, Фонд соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності і Фонд соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання оформлювати рішення своїх правлінь у вигляді постанов і оприлюднювати їх, а також свої бюджети та звіти про їх виконання за попередній рік протягом п’яти робочих днів після прийняття на офіційних сторінках відповідних фондів. Упродовж двох тижнів ці документи мають бути опубліковані в офіційних виданнях Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України.

Парламентарії також підтримали проект постанови про проведення парламентських слухань на тему «Законодавче забезпечення розвитку інформаційного суспільства в Україні», прийняли постанови про перейменування низки населених пунктів та про віднесення міста Бурштин Галицького району Івано-Франківської області та міста Новгород-Сіверський Новгород-Сіверського району Чернігівської області до категорії міст обласного значення; про зміну і встановлення меж міста Коростень і Коростенського району Житомирської області.

Постановою парламенту також затверджено доповідь Кабінету Міністрів України про участь України у діяльності з підтримання міжнародного миру і безпеки у 2012 році, прийнято Рекомендації парламентських слухань на тему «Доступність та якість загальної середньої освіти: стан і шляхи поліпшення».

Наступне пленарне засідання парламенту відбудеться у четвер, 13 березня.

Анжеліка Лабунська, Роман Романюк.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.