Уперше об'єднані територіальні громади  стануть номінантами престижного конкурсу

 

Підтримка і розвиток місцевого самоврядування — одна з провідних цілей найстарішої на нашому континенті міжнародної політичної організації — Ради Європи. Україна стала повноважним членом РЄ в 1995 році, а отже, взяла на себе зобов’язання впроваджувати на наших теренах євростандарти у сфері місцевої демократії, адаптувати у вітчизняну практику ефективні механізми суспільного розвитку.


Такою загальноєвропейською ініціативою, зокрема, стали щорічні конкурси кращих надбань діяльності органів місцевого самоврядування, які набувають визнання в своїх країнах і на загал доступні для вивчення і впровадження.


З 2012 року РЄ розпочала проводити і в Україні загальноукраїнський конкурс «Кращі практики місцевого самоврядування», а з 2014-го їхнім організатором стало Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України у партнерстві з програмою Ради Європи «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні».


Цьогорічний конкурс «Кращі практики» перейшов у завершальну фазу: на адресу організаторів надходять останні заявки, затим матеріали опрацює поважна комісія експертів і вже традиційно, до Дня місцевого самоврядування на державному рівні відбудеться вшанування переможців цього творчого суперництва.


Зазначимо, що за останні два роки фіналістами «Кращих практик» стали 56 органів місцевого самоврядування, які отримали відзнаки Мінрегіону та РЄ. У 2016-му умови конкурсу зазнали істотних змін — додано нову номінацію «Сільські, селищні, міські ради об’єднаних громад». І це не просто данина моді: розпочата в нашій країні децентралізація набирає обертів. Як відомо, після перших місцевих виборів у об’єднаних територіальних громадах, призначених ЦВК на 18 грудня цього року, в Україні вже буде 368 об’єднаних територіальних громад, які спільно будуватимуть для своїх жителів територію якісного життя.


Вочевидь, громади, що об’єдналися, отримують дедалі більше ресурсу для розв’язання своїх проблем, мають стимули до розвитку. Вони вже накопичили власний успішний досвід, яким можуть поділитися із сусідами, зокрема й через згаданий вище конкурс, переконані його організатори.


Це, зокрема, засвідчили результати минулорічного конкурсу, одна з номінацій якого стосувалася надзвичайно актуальної теми «Енергозбереження та енергоефективність».
Перше місце в згаданій номінації отримав проект «Енергозберігаючі заходи в Томашпільському дошкільному навчальному закладі «Сонечко» (Вінницька область). Вигода від впроваджених тут новацій чимала: малюкам тепер не страшні холоди, а місцевий бюджет щороку економить п’ять тисяч кубометрів газу.


Однією з кращих в країні визнана також практика Боблівської сільради Турійського району Волині. Тамтешня громада не лише себе забезпечила альтернативним теплом від сонячних батарей, а й може продавати надлишок енергії в енергетичну мережу області, що дозволяє сьогодні чинне законодавство України.


Актуальними темами для конкурсантів нині визначено: стимулювання економічної активності, створення робочих місць; новації в процесі об’єднання дрібних громад у самодостатні потужні суб’єкти місцевого життя; організація і успішне функціонування Центрів надання адміністративних послуг.


Критерії відбору поданих проектів залишаються сталими. Це ініціативність, ефективність, передусім досягнення кращих результатів меншими затратами, інноваційність, забезпечення стабільних результатів. Переможців чекає публічне визнання їхніх досягнень, а кращі напрацювання стануть інструментом заохочення інших місцевих управлінців до діяльності, спрямованої на підвищення стандартів якості життя громадян.


За словами віце-прем’єр-міністра — міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадія Зубка, конкурс «Кращі практики» — це та сходинка, яка дає можливість громадам повірити в себе, свої досягнення і поділитися неоціненним досвідом із сусідами.


І важливо, що ця популярна загальноєвропейська ініціатива вже знайшла схвальний відгук серед українських громад і регіонів.