У селі Березова Лука Гадяцького району, що на Полтавщині, відкрили меморіальну дошку відомому землякові, борцеві за волю України Миколі Савченку (на знімку).

 

 

Під час Другої світової війни Микола Савченко пройшов шлях від лейтенанта-червоноармійця до майора Української повстанської армії. При цьому дослідники називають уродженця Полтавщини одним із найталановитіших і найуспішніших командирів підрозділів УПА, де його знали за позивним «Байда».


Власне, бойовий шлях останнього спростовує один із найпоширеніших міфів радянської пропаганди про те, що Українська повстанська армія була локальним явищем, що в ній боролися винятково західняки-бандерівці. Певний час «Байда» командував навіть сотнею «Східняки», до якої входили представники центру та сходу України. За умов нашої бездержавності Миколі Савченку разом із побратимами у Другу світову та після її офіційного завершення доводилося воювати відразу на кількох фронтах. Після еміграції до США він продовжував боротися за волю України вже як громадський діяч. Щоправда, задля того щоб вберегти від переслідувань своїх родичів, які залишалися в СРСР, змушений був жити і працювати, називаючись вигаданим ім’ям — Петром Миколенком.



Полтавська область.


Фото з сайту Гадяцької РДА.