У рамках Міжнародного книжкового ярмарку, що нині проходить у німецькому місті Франкфурт-на-Майні, Україна представляє національний стенд. Ініціаторами формування цьогорічного стенда стали Міністерство культури України, яке спільно з Міністерством закордонних справ та Генеральним консульством України у Франкфурті, а також у співпраці з книговидавцями та авторами підготувало актуальну та насичену програму.

 

Міністр культури України Євген Нищук зазначив, що для представлення України на таких масштабних заходах, як Франкфуртський ярмарок, дуже важлива увага держави, зокрема і її фінансова підтримка. «Україна надзвичайно багата на письменників та художників, які оформлюють ці книжки, і здатна себе презентувати на найвищому рівні. Я не знаю, як ще по-іншому можна назвати культурну дипломатію, як не участь у таких міжнародних форумах. Про нас тут говорять — які ми самобутні, індивідуальні та наскільки цікаві європейській публіці», — сказав Євген Нищук. — «Книговидання — це та креативна індустрія, яку ми просто зобов’язані розвивати в Україні, і цей рік має всі шанси стати для цього гарним стартом. 2016-го ми виділили на участь України у ярмарку 2 мільйони гривень, МЗС — ще 500 тисяч, цього, звісно, мало, але позитивний розголос дасть нам наступного року можливість виділити більші кошти, бо це має результат і для розвитку книговидання в Україні, і для збагачення європейського літературного ринку».


Високо оцінили підготовку Національного стенда України і численні книговидавці, і закордонні, і українські, які вже неодноразово презентували у Франкфурті свої надбання. Зокрема, наголосили на сучасному прочитанні самого стенда.


«Це справді феноменальний стрибок вперед у розвитку. Це перший кастомний стенд України, на який точно не соромно дивитися і який зроблений з нуля. Це означає, що у нас розвивається ринок і що у нас прозріли видавці. Ми ніби кілька «століть еволюції» пройшли за рік — і Мінкультури, і МЗС пророблена велика робота, варта найвищих похвал», — сказав засновник видавництва «Добра листівка» Ілля Стронговський.


Вл. інф.

 


На знімку: Євген Нищук перед відкриттям Українського стенда у Франкфурті.


Фото надане прес-службою Міністерства культури України.