Найближча сесія Київради, яка відбудеться 27 жовтня, має бути дуже насиченою. На обговорення виносять подання депутата Олексія Новикова про збереження озера Качиного. Кияни борються за водойму протягом року. Тепер домагаються його зарахування до списку водного фонду міста, що дасть змогу установити охоронювані законом прибережні захисні зони та унеможливить будь-яке будівництво на його берегах.


Нагадаємо, на перетині вулиць Здолбунівської і Тепловозної, а фактично на розі проспекту Петра Григоренка, «Житлоінвестбуд-УКБ» має намір звести шестисекційний багатоповерховий будинок на 1276 квартир. Ця земля була передана під забудову рішенням Київради від 26 грудня 2014 року. Навесні 2015 року почалися підготовчі роботи до будівництва. Для цього почали засипати водойму. Активісти затверджують, що вона є озером, тоді як міські влада й забудовник кажуть протилежне. У квітні нинішнього року відбулися криваві зіткнення активістів з охороною будмайданчика.


Уже відбулося кілька судів у цьому спорі, накладали і скасовували арешти на водойму і його прибережну зону. Низка експертиз підтвердила, що в цьому місці будувати не можна. Наприклад, представник Інституту управління і економії водних ресурсів заявив, що відповідно до Водного кодексу України ця водойма є озером на ділянці колишнього русла річки. А 23 червня була оприлюднена відповідь Державної інспекції сільського господарства в місті Києві на лист столичної прокуратури, в якому йдеться, що відведення земельної ділянки під скандальну забудову на перетині вулиці Здолбунівської і проспекту Григоренка в Дарницькому районі Києва був розроблений і затверджений зі значними порушеннями земельного законодавства і законів України. Проте нещодавно Апеляційний суд Києва скасував рішення про арешт озера Качиного. Було створено погоджувальну комісію з депутатів Київради щодо пошуку компромісів у спорі.


Депутати Київради розглянуть ще одне питання, пов’язане з будівельним конфліктом. Профільним комісіям надійшла петиція від городян, що набрала більш як 10 300 голосів за заборону будівництва торгового центру над станцією метро «Героїв Дніпра». Автор петиції киянин Павло Касьяненко вважає, що станцію метро не зміцнюють, а виводять заїзди для майбутнього паркінга торгово-розважального центру «Оазис». Тому він пропонує повністю припинити всі будівельні роботи на ділянці.


У свою чергу керівник апарату Київської міськдержадміністрації Володимир Бондаренко повідомив, що кілька популярних петицій городян, зокрема й ця, були сфальсифіковані. Під час перевірки виявлено, що з багатьох ІP-адрес голосували від двох до 61 разу, що заборонено законом. У результаті 1198 голосів викликають сумніви щодо їх автентичності. Інформація про можливу фальсифікацію буде врахована депутатами під час розгляду електронної петиції в міськраді.


Нагадаємо: нещодавно столичний метрополітен з ініціативи міської влади вивісив біля станції «Героїв Дніпра» плакати зі схемами, на яких зазначені всі етапи робіт зі зміцнення цього об’єкта. Тут і заливання хімічного розчину для зміцнення споруди, і нова гідроізоляція. Зверху над станцією планують установити перекриття із залізобетонних паль завдовжки 24 метри.


Метрополітен заявляє, що всі «зміцнювальні» роботи заплановані давно, але не було коштів, а тепер знайшлися. Тільки такі заяви місцеві жителі все-таки поставили під сумнів і на громадських слуханнях проголосували проти будівництва торгового центру над станцією метро.


Вл. інф.