Справжньою сенсацією стала виставка «АТО. Хроніка війни», яка відкрилася у Херсонському краєзнавчому музеї. На її відкриття зібралося стільки люду, що просторий зал усіх не вмістив, і багатьом довелося чекати своєї черги, аби до нього зайти. Власне, ажіотаж викликала не тільки «жива» експозиція із відтворенням фронтового побуту, нашивками легендарного вже батальйону «Донбас», мінами, гільзами та пластиною бронежилета, надщербленою кулею. 

 

Більшість з експонатів — подарунки від п’ятьох херсонців-учасників АТО з позивними «Ксандор», «Монах», «Фотограф», «Кіт» та «Сибіряк». Найбільшу увагу публіки викликав окремий стенд із речовими доказами агресії Московщини на сході України, які спільно здобували наші військові та волонтерський батальйон «Херсонська чайка». Про їхню історію розповів присутній на відкритті виставки комбат Ігор Осауленко.


— Вирушаючи з поїздками в АТО, у зворотну дорогу прихоплювали гільзи, непотрібне військове начиння тощо. Аби на блокпостах його не вилучали, показували лист з обласного управління культури про те, що веземо не метал на брухт, а експонати до музею, і зазвичай наші машини пропускали, — каже Ігор Осауленко. — Але «найщедрішим» на специфічні знахідки та відкриття, чи то пак викриття, виявилася поїздка до  Широкиного під Маріуполем. Тоді наші хлопці саме відбили другу частину населеного пункту. Спішно тікаючи від них, прихильники «русского мира» покидали все своє начиння. А серед нього виявилися і паспорти громадян РФ, і їх військові квитки, і посвідчення «ДНР». А ще пайки російської армії та кілька потужних гранатометів «Шмель», які перебувають на озброєнні виключно в російській армії — донецькі «шахтарі й трактористи» в магазинах їх купити не можуть. Отже, заряди «Шмелів» українські бійці відправили «гостинцями» у зворотний бік, подарувавши нам один використаний тубус. Так він і опинився в музеї —  хіба що із доданою гумористичною наліпкою — написом «Трофей. Віджато» на фоні російського триколора.

Херсонська область.

 

Командир волонтерського батальйону «Херсонська чайка» Ігор Осауленко із тубусом трофейного російського гранатомета «Шмель».


Фото автора.