У Києві презентували Центр документування Української Гельсінської спілки з прав людини, який фіксуватиме злочини під час збройного конфлікту на тимчасово окупованій території України.

 

Свою діяльність у цьому напрямі вже здійснюють Служба безпеки, Генеральна прокуратура України й низка центральних органів виконавчої влади. Однак на національному рівні відсутня єдина база даних, яка сприяла б установленню достовірної картини конфлікту. Саме тому було ухвалене рішення створити Центр документування.


«Ми виходимо з того, що в країнах, які були у схожих ситуаціях, держава не завжди встигала фіксувати й розслідувати такі злочини. Мета цього проекту — зібрати всі факти порушень прав людини, пов’язаних зі збройним конфліктом на сході країни», — каже голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко.


Координатор центру документування Олексій Біда стверджує, що у своїй роботі центр використовує власну мережу приймалень, а також моніторинг ЗМІ й соціальних мереж. Після одержання інформації співробітники центру вносять її в базу даних.


«На сьогодні у нас уже 1300 одиниць інформації. Ми підготували 5 звітів за результатами польових місій у зону АТО й знайшли докази контролю Росії над територіями «ДНР» і «ЛНР», — каже О. Біда.


За словами організаторів, документальне оформлення порушень прав людини є важливим кроком для здійснення правосуддя в національних і міжнародних інстанціях у майбутньому. Така робота може пролити світло на злочини, які часто залишаються в тіні, і допоможе добитися позитивних результатів.