у Донецькому юридичному інституті першокурсники урочисто склали присягу працівника Національної поліції

 

Донецький юридичний інститут — потужний вищий навчальний заклад системи МВС, який протягом десятків років славиться добрими традиціями підготовки висококваліфікованих фахівців, випускників якого цінують не лише в Україні, а й далеко за її межами.

 

Проте неспокій на сході України в 2014 році вніс свої корективи у діяльність вишу-переселенця, який, залишившись без матеріально-технічної бази, проте із дружнім колективом однодумців, продовжив освітній процес спочатку в Маріуполі Донецької області, а згодом — у Кривому Розі Дніпропетровської області без жодного об’єкта власної інфраструктури. Протягом двох років колектив Донецького юридичного інституту МВС України на чолі з ректором, професором Віктором Бесчастним за новим місцем розташування почав забезпечувати необхідні умови для проведення навчальної діяльності: зміцнив свій науковий потенціал та створив матеріальну базу, що дало змогу 2016 року здійснити омріяний набір курсантів — майбутніх високопрофесійних захисників Права і Законності для підрозділів Національної поліції.


14 жовтня 2016 року в День захисника України, Покрови Пресвятої Богородиці та День Українського козацтва у місті Кривий Ріг біля пам’ятника славетному козаку Рогу сто першокурсників Донецького юридичного інституту з різних областей України, в тому числі 17 — з Донеччини та 2 — з Луганщини, в урочистій обстановці склали присягу на вірність Українському народові. Це воістину знакова подія в їхньому житті: саме з цього дня розпочинається служба в лавах Національної поліції України, а з нею святий обов’язок — дотримуватися Конституції та законів України, втілювати їх у життя, поважати та охороняти права і свободи людини, честь держави, з гідністю нести високе звання поліцейського та сумлінно виконувати свої службові обов’язки.


З вуст курсанта Артема Маловічка, випускника Криворізького ліцею «Еліта», пролунали високі й щирі слова вірності та відданості Українському народові. За ним склали присягу 99 його однокурсників. Ця клятва примусила хвилюватися всіх: і курсантів, і їхніх батьків, і гостей свята.


Та по-особливому, зі сльозами радості та гордості на очах спостерігали за цією знаковою подією батьки, адже ще вчора їх діти були звичайними підлітками-школярами, а сьогодні вони стали на шлях захисту правопорядку, обравши відповідальну професію поліцейського. Саме на них сьогодні покладається державою обов’язок творити новітню історію сучасної моделі Національної поліції в умовах євроінтеграційних процесів України. Адже, вступивши до навчального закладу з особливими умовами навчання, вони стали не звичайними студентами, а захисниками закону, які повинні втілювати у життя принципи верховенства права, законності, гуманізму, толерантності, поваги прав і свобод кожної людини, які визнані найвищою цінністю в нашій країні.


Першим з вітанням від міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова до курсантів інституту звернувся заступник глави Національної поліції, підполковник поліції України Олександр Фацевич, який наголосив, що 
сьогодні в період реформ і змін — ми формуємо нове обличчя поліції, представники якої вірою і правдою служитимуть рідній державі, стануть помічником та другом у будь-якій ситуації.


Криворізький міський голова Юрій Вілкул у своєму зверненні до курсантів, котрі щойно склали присягу, насамперед привітав усіх зі святом та зазначив, що відтепер на них, майбутніх офіцерів Національної поліції, покладено особливий обов’язок, адже ця клятва Українському народові є для них саме тою святинею, яку вони пронесуть протягом усього життя, оберігаючи мир і спокій рідної Батьківщини.


Серед поважних гостей урочистостей був і начальник ГУНП в Донецькій області, генерал поліції 3-го рангу В’ячеслав Аброськін, який привітав дітей з активною громадянською позицією, які у складні для країни часи вирішили для себе обрати дуже відповідальну професію захисника-поліцейського.


Щирі слова на адресу курсантів Донецького юридичного інституту пролунали від народного депутата України Костянтина Усова: «Сьогодні країні необхідні нові кадри з новим мисленням, з чистою, незаплямованою совістю, адже сучасний поліцейський — це високоосвічена та високоморальна людина, яка не тільки знає український закон, а й дотримується його, та здатна захистити його від будь-яких зовнішніх посягань. Я вірю, що саме ви станете тим гідним поповненням нашої Національної поліції, оскільки українська правоохоронна система потребує офіцерської еліти, часто одного бажання справедливості та мрії змінити світ на краще недостатньо, за декілька місяців навчання виховуються рядові, а нам потрібні — офіцери!».


«Шановні колеги, вірно служити Українському народові — нелегка справа. Ви повинні її нести із піднятою головою. У вас в очах повинен бути той вогонь, з яким ви прийшли сюди», — звернувся до курсантів Донецького юридичного інституту МВС України начальник Управління патрульної поліції у Кривому Розі, лейтенант поліції В’ячеслав Ткаченко.


Від імені курсантського складу до всіх присутніх на святі звернулася мешканка Мар’їнки, учасниця Ліги майбутніх поліцейських, а нині — курсант ДЮІ Аліна Кирилова, яка привітала своїх однокурсників із такою знаменною подією в їхньому житті та подякувала очільнику Головного управління Національної поліції в Донецькій області, генералу поліції 3-го рангу В’ячеславу Аброськіну, ректору інституту, професору Віктору Бесчастному та Криворізькому міському голові Юрію Вілкулу за здійснення мрії -навчатися в ДЮІ, аби стати поліцейськими Національної поліції України та вірно служити Українському народові.


На знак шани до історії гостинного міста Кривий Ріг, яке для багатьох першокурсників за такий короткий проміжок часу стало другою домівкою, курсанти Максим Мархева та Максим Красюк поклали квіти до пам’ятника легендарному козаку Рогу.


Трепетним моментом урочистостей стало вшанування загиблих героїв України, які стояли на варті правопорядку і суверенітету нашої рідної землі.


Настановчі слова, наповнені глибоким змістом, підростаючому поколінню передав і ректор інституту, професор Віктор Бесчастний:«Це визначна подія в історії нашого навчального закладу, який у 2016 році відзначив 55-ту річницю від свого заснування. Я щиро вірю, що сьогоднішня церемонія стане доброю традицією та увійде у літопис Кривого Рогу. Саме тому колектив інституту дуже вдячний громаді Кривого Рогу, депутатам та голові міської ради Юрію Вілкулу та всім небайдужим, хто не залишився осторонь від проблем та потреб вищого навчального закладу — переселенця, хто дієво допоміг нам відновити повноцінну освітню діяльність.


Зрозуміло, що функціонування навчального закладу, а отже, і така важлива подія в житті нашого колективу, були б неможливі без підтримки міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, колегії міністерства та команди його однодумців, які не лише прийняли рішення про подальшу долю інституту, а й надають всю можливу допомогу для його подальшого перспективного розвитку.


Шановні курсанти! Минув рік після створення Національної поліції України. І суворі реалії сучасної України, коли молода демократична держава повинна боротись за своє існування не лише з внутрішніми, а й зовнішніми ворогами, вимагають від вас докласти значних зусиль не лише в належному опануванні знань, а й змінити власний світогляд, стати сучасними європейськими поліцейськими, здатними реагувати на швидкоплинні процеси всередині країни.


Проте навіть у сучасних європейських та демократичних країнах робота правоохоронця завжди пов’язана із професійними ризиками. На жаль, під час забезпечення громадського порядку, боротьби зі злочинністю багато правоохоронців України поклали життя на вівтар захисту спокою суспільства та громадян. Серед них були і випускники нашого навчального закладу.


Щодня, щохвилини наші правоохоронці та військовослужбовці ризикують своїм життям на сході країни, запобігаючи роздмухуванню пожежі тероризму та сепаратизму всередині країни, та віддають заради нашого спокою найцінніший скарб — своє життя.


Шановні курсанти! Кожен із вас повинен розуміти, що добра служба починається з відповідального ставлення до слів присяги та вимагає їх неухильного виконання.


І я впевнений, що сказані сьогодні слова присяги стануть дороговказами для вашої сили — сили бути особистостями, вірними девізу всіх правоохоронців — «Закон, обов’язок, людяність, честь» та справжніми професіоналами, які все життя зростатимуть.


Основу морального духу працівника Національної поліції України складають загальнолюдські цінності, причетність до благородної справи захисту правопорядку, до історії правоохоронних органів і досягнень попередніх поколінь. Справжні захисники правопорядку повинні виховувати в собі основні чесноти, які завжди були притаманні справжнім воїнам.


Сьогодні ви почули багато теплих привітань і мудрих настанов. І, напевне, ви вже відчули, які надії покладає на вас суспільство. З перших днів навчання в інституті ви повинні працювати над утіленням у життя довіри населення до нової поліції, підтримкою гідного іміджу поліцейського.


Наполегливо опановуйте нові знання, бережіть і примножуйте кращі традиції нашої рідної землі та гідно несіть славне ім’я курсанта Донецького юридичного інституту МВС України! Нехай слова присяги додають наснаги й сили не лише в цей день, а й на всьому вашому довгому професійному шляху. Тільки разом ми зможемо сформувати гідну особистість справжнього громадянина, правозахисника».


У кращих традиціях Донецького юридичного інституту МВС України сто майбутніх офіцерів Національної поліції урочисто прокрокували під звуки козацького маршу, який виконував Криворізький муніципальний духовий оркестр.


Приємною миттю свята стали повітряні кульки національних кольорів, які здійнялися у блакитну вись безхмарного мирного неба як символ свободи та нескореності Українського народу під Державний гімн України.


З вуст кожного курсанта гучно і гордо лунали слова головної пісні Української держави, що є яскравим свідченням високої самосвідомості кожного курсанта, який душу і тіло положить за нашу свободу.


У продовження патріотичного настрою на святі прозвучала пісня у виконанні курсанта 1-го курсу Наталії Галушки: «Рідна моя земля».


Після урочистостей відбулася прес-конференція «Донецький юридичний інститут, виш-переселенець, готує правоохоронців сучасної моделі Національної поліції у м. Кривий Ріг», в якій взяли участь заступник голови Національної поліції України, підполковник поліції Олександр Фацевич, начальник ГУНП в Донецькій області, генерал поліції 3-го рангу В’ячеслав Аброськін, Криворізький міський голова Юрій Вілкул, ректор інституту професор Віктор Бесчастний, які дали вичерпні відповіді на запитання журналістів, котрі завітали на свято.

 

Курсант ДЮІ Артем Маловічко в День захисника України присягає на вірність Українському народові.


Група зв’язків з громадськістю ДЮІ МВС України.


Фото надано Групою зв’язків з громадськістю ДЮІ МВС України.