Міський голова курортного Хмільника на Вінниччині Сергій Редчик після перегляду разом із депутатами імпровізованої вистави про долі шести переселенок пообіцяв збільшити грошові виплати людям, які не з власної волі залишили свої домівки на Донбасі та в Криму і нині мешкають у цьому населеному пункті.


Шість вражаючих історій про їхні життя представили активісти з Вінниці для депутатів міськради у рамках проекту «Жіночі голоси — жіночі долі», що його реалізує громадська організація «Подільський центр соціальних технологій». Презентація відбувалася у форматі читання спогадів жінок-переселенок. Усі шість текстів базуються на конкретних подіях. Тільки прізвищ цих людей не називали з етичних міркувань. «Коли звучали тексти, дехто у залі не стримував сльозу, а тиша стояла гробова, — розповідає голова ГО «Подільський центр соціальних технологій» Оксана Яцюк. — Ми так само плакали, коли розшифровували записані тексти. Нині у цих людей друга хвиля депресії — вони розуміють, що так швидко, як думалося, додому не повернутися, а створити нове «гніздо» нема можливості через відсутність коштів. Міський голова Сергій Редчик у своєму виступі після закінчення дійства пообіцяв збільшити виплати переселенцям, які нині мешкають у їхньому місті, хоча ми його не просили про це».


Історії переселенок збирали і представляли, крім згаданої Оксани Яцюк, ще дві її тезки — Оксана Пойда, голова обласної організації «Союз Українок» та активістка Оксана Романюк. Символом вистави став малюнок з промовистим сюжетом — «Жінка-пташка», яка кружляє у небесній височині у пошуках можливості звити нове гніздо. Його створила художниця Юлія Гушул.


Ще одна презентація «Історії шести переселенок» відбулася у Вінниці за підтримки депутата обласної ради Людмили Станіславенко.



Вінницька область.