Комітет Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції звернувся до Президента України Петра Порошенка та Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана з проханням особисто сприяти налагодженню нормальної роботи сайту електронних декларацій, на якому знову виникають технічні проблеми та спостерігається втручання в систему.

 

Саботаж? Намагання продовжити е-декларування принаймні ще на два місяці, щоб приховати статки, чи просто технічні збої в системі через «дірки» в її захисті та наші звичні «бардак» і «нехлюйство»? Такі припущення лунали від депутатів. У комітеті було створено робочу групу для з’ясування причин проблем із роботою сайту, на якому заповнюють е-декларації, а також, щоб з’ясувати найгостріше питання — в кого і де нині перебувають коди, ключі та паролі до системи? Адже керівник Держспецзв’язку на попередньому засіданні заявив, що всі коди до програмного забезпечення передано до Національного агентства з питань запобігання корупції, а в НАЗК стверджують, що жодних кодів та паролів не отримували (про що писав «Голос України» за 13.10.2016 р.).


Член робочої групи Юрій Дерев’янко заявив, що, як з’ясувалося, за чотири місяці з початку запуску системи е-декларування досі не визначено адміністратора сайту: хто має право на зберігання конфіденційної інформації, вносити зміни до системи, технічно супроводжувати реєстр е-декларацій. «Співробітники НАЗК і Держспецзв’язку заявляють, що не вносять жодних змін до програмного забезпечення, але бачимо, що хтось щодня втручається до системи, і це можна кваліфікувати як кримінальний злочин», — сказав Ю. Дерев’янко. За його словами, начебто з адміністрації Президента дано негласний наказ відомствам, що відповідають за систему е-декларування, зробити все, щоб термін декларування було продовжено ще на 60 днів. Народний депутат Віктор Чумак розповів, що до робочої групи надійшли листи від НАЗК і Держспецв’язку про те, що «кожного тижня відбувається оновлення системи та усунення недоліків». Однак з’ясувати, хто саме постійно втручається в роботу системи, депутатам так і не вдалося. Народний депутат Ігор Попов заявив, що технічних причин переносити термін е-декларування (який за законом завершується 31 жовтня) немає, а можуть бути тільки політичні причини. Водночас Олексій Скрипник, котрий до депутатства працював в ІТ-сфері як фахівець із програмного забезпечення, висловив свою версію: за його словами, головна проблема — незахищеність системи і «бардак». І в цьому, на його думку, не варто шукати політичний підтекст.


Депутати, що входять до складу антикорупційного комітету Верховної Ради, розповіли про численні технічні проблеми із заповненням е-декларацій, з якими вони особисто зіткнулися. Зокрема, не вдається вписати адреси декількох квартир чи будинків, а найбільше, що їх лякає: під час заповнення інформації про готівку система вимагає вказати, де і в кого зберігаються гроші, хоча таких вимог у законі немає. «Програма одразу змушує депутатів брехати, вона реально недосконала», — стверджував депутат Юрій Савчук. Представники громадських організацій, котрі нещодавно символічно принесли під парламент спідню білизну, закликаючи депутатів заповнювати е-декларації, також заявили про неприпустимість затягування процесу.


Зрештою, комітет вирішив звернутися до Президента України і Прем’єр-міністра України з проханням особисто забезпечити втілення ключового для країни антикорупційного закону і забезпечити нормальну роботу сайту електронних декларацій. 


Комітет також звернувся до Кабінету Міністрів із вимогою провести службове розслідування щодо дій посадовців, уповноважених законом і державою на виконання закону про е-декларування, призначити технічний аудит роботи системи, до НАЗК — визначити адміністратора сайту. Комітет також заявив про неприпустимість перенесення термінів декларування після 31 жовтня.