Таку ініціативу було підтримано під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів. «Ми пропонуємо, щоб у 2017 році мінімальна заробітна плата в Україні дорівнювала 3200 гривень. Ми з вами забезпечимо дворазове збільшення мінімальної заробітної плати. Це означає, що з 1 січня жоден громадянин України не буде отримувати менше ніж 3200 гривень. І це стосується не тільки недержавного, а й державного сектору — жоден, хто працює в бюджетні сфері, не отримуватиме менше 3200 гривень», — заявив прем’єр Володимир Гройсман та підкреслив, що цю ініціативу було обговорено з Президентом та представниками фракцій парламентської коаліції, тож це спільне рішення, яке дає змогу зробити перші кроки з наведення порядку в оплаті праці.

 

«Це величезний виклик, який завжди стояв перед українською владою, адже працю українських громадян дуже недооцінено», — наголосив він та підкреслив, що заходи зі стабілізації економіки були абсолютно необхідні, проте сьогодні час переходити до запровадження справедливої системи оплати праці.


Глава уряду також нагадав, що оскільки напередодні уряд затвердив споживчий кошик на 2017 рік, який становить 3200 гривень, то, отже, вперше за 25 років незалежності мінімальна зарплата дорівнюватиме реальному, фактичному та юридичному прожитковому мінімуму. «Цього в Україні ніколи не було. Люди завжди жили за межею можливого. Вони вдвічі менше отримували коштів, ніж мінімально необхідні для життя», — зазначив він та навів цифри, які свідчать про те, що хоч за останні три роки середня зарплата зростала (у 2014-му вона становила 3167 гривні, у 2015-му — 4343 та у 2016-му — 4584 гривні), та мінімальна залишалася на низькому рівні і в ці роки, відповідно, була на рівні 1218, 1378 та 1450 гривень. Отже, до ухваленого в першому читанні проекту бюджету на 2017 рік буде внесено поправку, яка передбачає збільшення мінімальної зарплати не до 1600, а до 3200 гривень.


Ще одна новина стосується збільшення розміру першого тарифного розряду Єдиної тарифної сітки, що дуже важливо для працівників бюджетної сфери: якщо на грудень 2016 року він становитиме 1335 гривень, то з 
1 січня наступного року його буде збільшено до 1600 гривень. Водночас, за словами В. Гройсмана, уряд планує «відв’язати розмір мінімальної зарплати від багатьох прив’язок, які були модними та популярними в Україні».

Бо, наприклад, якщо цього не зробити й підвищити розмір мінімальної зарплати хоча б на 10 відсотків (до 1600 гривень, як це планувалося раніше), то зарплата судді мала б зрости до 16 тисяч гривень. «Тобто для того, щоб підняти на 10 відсотків, або на 150 гривень, зарплату простої людини, ми мали б знайти тисячі гривень на підвищення зарплати чиновнику, в якого вона, скажімо, становить 20 тисяч гривень. Тому відв’язування мінімальної зарплати від нарахування заробітної плати буде абсолютно відповідати соціальній справедливості, механізми якої ми запроваджуємо в країні», — підкреслив прем’єр.


Глава уряду доручив міністерствам фінансів та соціальної політики підготувати необхідні законо-проекти, щоб уже в держбюджеті на 2017 рік було передбачено збільшення мінімальної зарплати до рівня прожиткового мінімуму — 3200 гривень. «Будемо просити український парламент підтримати цю ініціативу спільно з проектами законів, які потрібно прийняти, щоб це стало абсолютною реальністю», — сказав він та особливо підкреслив, що аналогічні соціальні стандарти також якомога швидше має запровадити й приватний сектор. «Ще є два місяці на підготовку, але всі мають розуміти, що менш як 3200 гривень ніхто в країні більше заробляти не буде», — наголосив він.


Також В. Гройсман повідомив, що наступним кроком буде створення справедливої пенсійній системи в країні.


Кабінет Міністрів схвалив остаточну редакцію законопроекту про зміни до Податкового кодексу, після чого його буде подано до парламенту. «Цими змінами ми створимо належний механізм для адміністрування податків та, найголовніше, поставимо дуже серйозний заслін там, де раніше кошти вимивалися з бюджету та через конвертаційні центри переводилися в готівку», — сказав В. Гройсман та висловив сподівання, що парламент якомога швидше ухвалить цей законопроект.


Під час засідання підтримано ініціативу Міністерства юстиції щодо запуску системи, яка дасть змогу інформувати громадян про будь-які реєстраційні дії, які вчиняються з їхньою нерухомістю, а також сповіщати власників про те, хто з користувачів реєстру цікавився їхнім майном.


За словами міністра юстиції Павла Петренка, щоб скористатися цією послугою треба зробити три прості кроки: отримати реєстраційний номер об’єкта нерухомості, який вказано в реєстраційних документах та безпосередньо у реєстрі, відкрити кабінет власника майна на сайті реєстру і поставити майно на контроль та вказати номер телефону, куди приходитимуть повідомлення.


«Цей сервіс буде дуже зручний для власників нерухомого майна, адже їм не знадобиться ходити до реєстратора і витрачати час, щоб отримати інформацію», — сказав міністр юстиції.