Суха голодовка депутата Івано-Франківської міськради Андріана Волгіна під стінами будівель міської та обласної влади з вимогою повернути спорткомплекс «Олімп» у комунальну власність, почала давати перші результати. На третій день акції стало відомо про узгодження плану подальшого функціонування комплексу зацікавленими сторонами.


Нині «Олімп», що колись належав оздоровчо-спортивному товариству «Колос», перебуває у власності Міністерства освіти і науки, а право господарського відання передано Прикарпатському національному університету (ПНУ). Депутат каже, що в деяких його приміщеннях таки займаються студенти, але в інших — розміщені фастфуд і сауна. Андріан Волгін, який сам, будучи боксером, тренувався тут з десяток років, прагне повернути спорткомплексу статус-кво та пропонує створити на його базі дитячо-юнацьку спортивну школу.

 

«Моя програма-мінімум — щоб місто і область домовилися з університетом, запропонували такі умови, щоб ПНУ погодився передати «Олімп» місту. Для мене принципово, щоб у спорткомплексі відновилися всі секції, які були там раніше, в середині 2000-х: бокс, вільна боротьба, греко-римська боротьба, фрістайл, гімнастика, важка атлетика», — заявляє депутат.


Спорткомплекс «Олімп» розміщено на території виборчого округу Волгіна. «Сьогодні приватний «Олімп», поза тим, що формально належить ПНУ, працює як комерційна структура — вони собі заробляють гроші. Ну, проводять студентські заняття. А все решта — плати і плати. А раніше ж заняття для спортивних клубів міста були безплатними», — додає він.


На відчайдушну акцію депутата штовхнуло кількамісячне ігнорування владою його ініціативи. Ще у лютому, виступаючи на колегії управління молоді та спорту ОДА, він попросив створити комісію з розслідування ситуації навколо «Олімпу». Відбулося кілька засідань комісії, на які приходили лише спортсмени, тож справа заглухла.


Два місяці тому міськрада підтримала депутатський запит А. Волгіна, в якому він просив доручити посадовцям виконкому провести переговори з ПНУ щодо купівлі спорткомплексу та пропонував виділити на це кошти за рахунок перевиконання міського бюджету. Та оскільки за цей час не було нічого зроблено, на сесії міськради минулої п’ятниці депутат попередив про суху голодовку і за два дні розпочав її.


Андріана Волгіна найбільше обурила відсутність у виконавчої влади та депутатів «ініціативи, бажання діяти, щось робити, щоб врятувати «Олімп». Більше того, він переконаний, що «можливість викупити спорткомплекс для міста гальмує хтось на місцевому рівні».


З початком голодовки депутата справа дещо зрушила з мертвої точки. Міський голова Руслан Марцінків повідомив про офіційне звернення міської влади до адміністрації ПНУ з пропозицією придбати спорткомплекс у комунальну власність. Стало відомо про тристоронню зустріч представників керівництва міста, області та університету, на якій вдалося домовитися про план дій щодо подальшого функціонування та розвитку спорткомплексу.


А. Волгін погодився розпочати поступовий вихід із сухої голодовки. Однак, за словами депутата, боротьба не припинена, вона переходить в іншу площину, цивілізовану. Та якщо він не побачить, що відбуваються змістовні дії з боку міської і обласної адміністрації, то обіцяє радикалізувати свої акції, збирати людей.


Крім того, досі немає реакції на інше прохання депутата до правоохоронних органів — «перевірити на дотримання законодавства обставини переходу спорткомплексу «Олімп» у руки нечистоплотних бізнесменів».

Івано-Франківськ.


Фото Юрія ВАЛЬКА.