Дикі звірі, як і люди, непросто переносять глибоку осінь і сніжну зиму. Тому працівники Ужгородського держлісгоспу, який у межиріччі Ужа, Латориці й Тиси займає понад сімнадцять тисяч гектарів, — відповідально готуються сприяти фауні перебути сніги й морози.


— Уже облаштовано дванадцять годівниць і солонців для копитних тварин і десяток для фазанів, — каже директор держпідприємства «Ужгородське лісове господарство» Василь Кий. — Завершуємо заготівлю загалом, адже нинішній жовтень, принаймні, показує, що зима буде тверда. Тож для підгодівлі звірам буде припасено до трьох тонн зерносумішей і стільки ж кукурудзи в качанах, двісті кілограмів коренеплодів, чотириста пучків листяних порід, дві сотні зернових снопиків і понад півтори тонни сіна та триста кілограмів солі. Хоча держпідприємство мисливством не займається, але ми дбаємо про звірів — окрасу лісів і гір Ужгородщини.
За даними обліку мисливської фауни, на території держлісгоспу водиться півтора десятка голів карпатського благородного оленя, більше сотні косуль, понад вісімдесят кабанів, а також лисиці, борсуки, лісові коти, білки, куниці, зайці-русаки, кілька видів пернатих...


Велику увагу звірам приділяють лісники Великодобронського лісництва, на території якого на 1736 гектарах розташовується зоологічний заказник. Ним по-господарськи дбайливо опікується лісничий Іван Помпель. А загалом в угіддях лісгоспу мисливське господарство ведуть більше десятка мисливських товариств.



Закарпатська область.