або Роль русинства занадто перебільшена

 

Закарпатці звикли казати: якщо хтось десь щось збрехав, то насправді ніхто ніде нічого не чув і не бачив. Може, комусь щось ввижається або комусь кортить когось налякати, щоби спокійно не спав? Так воно, очевидно, є і в цьому випадку. То що трапилося? Картину взявся роз’яснити голова ОДА Геннадій Москаль: «Або російські спецслужби не розбираються в ситуації на Закарпатті, або оприлюднене листування Суркова — фальшивка».

 

 

І далі через свою прес-службу конкретизує. «План дестабілізації на Закарпатті, оприлюднений хакерами начебто з електронного листування помічника Путіна, абсолютно нереальний, оскільки не відповідає тому, що насправді відбувається на Закарпатті. Сам текст, — заявляє Г. Москаль, — написано безграмотно з численними граматичними та фактичними помилками, наведено дати виконання завдань, які давно минули, роль русинства занадто перебільшена, названо організації, яких взагалі немає в природі, приплетені якісь румунські русини, які ніколи не існували, й таких дурниць — безліч. Тому або цей план складали люди, які не розбираються в ситуації на Закарпатті і, намагаючись вислужитися перед керівництвом Росії, подають йому спотворену картину, або це грубо сфабрикована фальшивка».


Керівник області, щоправда, не відкидає «те, що російські спецслужби працюють на Закарпатті, використовуючи певну частину русинів». Що це так, ні в кого немає сумнівів. Однак розхитати ситуацію вони неспроможні. Але більше можливостей для дестабілізації, за словами Г. Москаля, «є в місцевих князьків, які так само намагаються використати русинів у своїх політичних цілях. Ця тема має довгу історію. Так, 2007 року була спроба через ручну обласну раду провести незаконне рішення про визнання на Закарпатті окремої національності «русин».


Звичайно, у таких випадках шукають винуватця, у якого зазвичай далекосяжні плани. «Спроби відомим на Закарпатті політиком взяти тотальний контроль над областю й шантажувати Київ, — продовжує Г. Москаль, — тривали до останніх місцевих виборів у жовтні 2015 року. І те, що він у цей період регулярно літав до Росії, мало б зацікавити наші спецслужби. Однак нині будь-які намагання створити на Закарпатті якусь автономію чи окреме квазіутворення на зразок «ЛНР» чи «ДНР» приречені на повний провал».


І наче на підтвердження сказаного головою облдержадміністрації уже начальник управління Служби безпеки України в Закарпатській області Олег Воєводін (на знімку) запевняє, що очолюване ним відомство «постійно вживає заходів для нейтралізації спроб російських спецслужб розхитати ситуацію». Лише протягом 2014—2016 років «внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про 25 кримінальних правопорушень проти основ національної безпеки України. Сім кримінальних проваджень цієї категорії скеровано до суду, щодо п’яти з них набули чинності рішення судів». Зрозуміло, що співробітники облуправління СБУ працюють системно, тому, за словами їх керівника, «зруйнували плани російських спецслужб дестабілізувати ситуацію в регіоні та втілити антиукраїнський сценарій створення «Республіки Підкарпатська Русь». Протягом останніх двох років слідчі управління розслідували 18 кримінальних проваджень для з’ясування обставин цієї антиконституційної діяльності. Один із фігурантів цих проваджень, так званий прем’єр-міністр фейкової республіки, підозрюваний за статтями 109, 110, 111 Кримінального кодексу України, тривалий час переховується від правосуддя в РФ. У червні цього року обвинувальний акт щодо нього було скеровано до суду — для заочного засудження цього громадянина. Судовий розгляд триває». Далі, продовжує О. Воєводін, «у рамках низки кримінальних проваджень, розпочатих за статтями 109, 110 і 111 Кримінального кодексу України, співробітники управління викрили і задокументували діяльність агентурної мережі спецслужб Російської Федерації, які вербували закарпатських заробітчан, відпрацьовували їм завдання — проведення акцій протесту під гаслами автономізації Закарпаття. Наразі двох громадян України та одного громадянина РФ оголошено у розшук за вчинення злочинів проти основ національної безпеки». Тут слід додати, що тисячі закарпатців справді уже десятиліттями традиційно трудяться в Росії насамперед на лісорозробках і будівництві, заробляючи для своїх родин.


Облуправління СБУ, завершує його очільник, «також працює на попередження можливих загроз. З початку 2016 року було оголошено понад 20 офіційних застережень місцевим мешканцям — їх офіційно попередили про кримінальну відповідальність за злочини проти основ національної безпеки України».



Закарпатська область.


Фото прес-групи обл СБУ.