Записуватися на курси треба вже нині

 

Курси з поглибленої підготовки керівників кондомініумів уже працюють у столиці. Після навчання люди зможуть професійно управляти об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) — або свого власного, або бути найнятими на цю роботу в чужі будинки. Нині у країні на ринку праці немає такої професії, як керівник ОСББ, але є колосальний дефіцит фахівців у цій сфері. І він зростатиме в міру виконання органами місцевої влади законів, спрямованих на реформування відносин у житлово-комунальній сфері.

 

На сьогодні в Києві діє майже 190 кондомініумів, а мешканці понад 200 будинків подали документи на реєстрацію ОСББ. Фахівці радять мешканцям брати управління будинками у власні руки. Найчастіше перешкодою стає саме відсутність грамотного керівника. Відеоуроки «Школи обізнаного киянина», розміщені на сайті міськдержадміністрації, користуються популярністю. На часі етап професійного навчання нових кадрів.


— Після проходження курсу, розрахованого на 20 годин лекцій і додатково практичних занять, слухачі матимуть на руках повний пакет документів на бланках (зокрема й статут кондомініуму) для ведення господарської діяльності, отримають сертифікат про навчання, — каже координатор проекту «Платформа комфорту», створеного при міському «Центрі комунального сервісу» (ЦКС) Наталя Колосова. — Ми розпочнемо навчання з того, як зробити оголошення про проведення загальних зборів, навчимо й потренуємо правильно підраховувати голоси тих, хто зібрався, тому що це дуже велика проблема. Поділимося секретами, як шукати серед сусідів союзників і грамотно агітувати за створення ОСББ. Далі прочитаємо курс лекцій про те, як правильно скласти кошторис для утримання житлового будинку, і покажемо, що будинок може отримувати прибуток, не залежачи від щомісячних внесків мешканців, навчимо друкувати квитанції й вести облік, приймати на роботу обслуговуючий персонал і платити податки на їхню заробітну плату. Важливим етапом навчання буде курс з визначення технічного стану будинку та технологій енергозбереження, з утеплення й участі в державних і комунальних програмах енергоефективності.


Крім того, ми читаємо лекції про те, як обрати управителя будинку, не створюючи при цьому ОСББ або кондомініум — юридичну особу.


Записатися на курси й вибрати зручний час для відвідувань можна, заповнивши анкету на сайті столичного Центру комунального сервісу.


Крім того, життя показало, що городянам необхідна додаткова інформація про те, як здійснювати комунальні онлайн-платежі, вносити показники лічильників, користуватися всіма можливостями електронних особистих кабінетів, створених на сайтах Головного інформаційно-обчислювального центру столиці, «Київенерго», «Київводоканалу», Центру комунального сервісу. Тому ми із середини листопада проведемо лікнеп із цих питань. Записатися можна також за допомогою сайту ЦКС.


Окремий курс у нас буде в листопаді й для охочих провести у своєму будинку енергоаудит (можливо, навіть самостійно) й підготувати його до термомодернізації, як брати участь у програмах міста та уряду, які надають гранти й великі знижки на енергомодернізацію будинків.