У Херсоні відчутно подорожчав хліб -- відтепер за його буханець городянам доведеться викладати у середньому на п'ятдесят копійок більше. Хоча подія була цілком прогнозованою. Заступник голови правління Херсонського хлібокомбінату Надія Дурова каже, що це -- вимушений крок, пов'язаний насамперед із 30-відсотковим підвищенням ціни газу, на якому працюють печі трьох хлібозаводів підприємства. На вартості випічки позначилося також і збільшення заробітної платні членам трудового колективу комбінату. Хоча навіть після підвищення вона залишається чи не найнижчою у галузі, становлячи усього 2,5-3 тисячі гривень на місяць для робітників.

 

Проте треба зазначити, що попит на "фабричний" хліб у Херсоні падає після кожного перегляду його відпускної вартості. Нині підприємство щодня відправляє до магазинів 37-39 тонн головного продукту споживчого кошика, тоді як десятиліття тому обсяги виробництва становили 44-45 тонн на добу. Власне кажучи, тенденція падіння продажів через подорожчання та відсутність платоспроможного попиту взагалі характерне явище для Херсонщини (і не тільки). За даними Головного управління статистики, цьогоріч у краї овочі подорожчали на 18,4 відсотка, а обсяги їх реалізації впали на 34,8 відсотка, птиця подорожчала в 2,8 разу, а купувати її стали на 63 відсотки менше. Те саме відбувається з іншими продуктами: доходи споживачів просто "не встигають" за роздрібними цінами.

 

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

 

Херсон.

 

Голос України