На чернігівських ринках подорожчали молоко, яйця, масло. Це й не дивно, адже таке здорожчання є сезонним. Особливо стрибнула ціна на курячі яйця — середня їх вартість у магазинах області — 23 гривні, тоді як ще два тижні тому десяток їх коштував 21 гривню, а у вересні взагалі 15. А за домашні яйця (чи ті, що такими називають) просять і по 28 гривень. Можна подумати, що приміські села годують курей якимись супер натуральними кормами...


За останній тиждень ціна на вершкове масло піднялася на 17 гривень за кілограм — до 116, сметана подорожчала з 33 до 35 гривень. Проте похолодання традиційно приводить до забою худоби — тож ціни на яловичину та свинину похитнулись на одну-дві гривні. Хоча, як не дивно, курятина ціну піднімає.


«Серед регіонів наша область має середні показники, — каже заступник начальника головного управління статистики в області Тетяна Дусь. — На подорожчання вплинуло зростання тарифів на електроенергію, водопостачання та каналізацію, а також сезонне подорожчання одягу та взуття. Проте є й подешевшання — наприклад, гречка знизилася в ціні, подешевшали овочі».


Офіційний індекс інфляції у вересні в області — 101,7%, тобто майже на 2 відсотки сталося загальне подорожчання. Але одяг «стрибнув» майже на 7 відсотків, а продукти харчування — лише на 1%.


Зварити борщ на Чернігівщині можна ще недорого — так званий борщовий набір коштує дешево. Певно, позначається близькість містян до села, наявність у більшості дач та батьківських садиб.


Проте яблук місцевих сортів на чернігівському ринку так і не знайти — скажімо, відома всім Антонівка практично не вигулькувала на прилавках, а Путивку чи Пепенку вже й почали забувати. А це ж були традиційні яблука для заквашування. Натомість на колись садову Чернігівщину везуть усілякі Голдени...

Чернігівська область.