Десь там, за кордонами, рівень достатку визначають за тим, скільки біг-маків може придбати людина за свої доходи. У нас власний неофіційний індекс рівня купівельної спроможності, причому значно ефективніший з точки зору збереження стрункої фігури, — борщовий набір. Все просто: беремо по кілограму картоплі, буряків, капусти, моркви і цибулі, визначаємо їх загальну вартість — оце й буде наш індекс. Перейти від кілограмів до тої кількості кожного із складників, яка потрібна на одну порцію, ніяк на вийде: що не господиня, то свій рецепт приготування борщу. В останні дні жовтня для тих, хто отоварюється на найбільшому продовольчому ринку Житомира, вартість набору становила 23 грн. Найдешевша тут уже традиційно капуста — 3,50 грн. за кілограм. Далі йде картопля — 4,50 грн. А ціна буряків, моркви й цибулі крутиться довкола цифри в 5 грн.


А що було в таку ж пору п’ять років тому? Капуста коштувала в середньому 1,70 грн. За картоплю треба було викласти 2,50, за буряки й цибулю — по 2,90, а за моркву 3,60 грн. за кілограм. Разом виходить 13,6 грн.


Але той, хто придумав, ніби достатньо взяти ці п’ять компонентів, залити водою, зварити й посолити, був явно скупим. Один із членів моєї сім’ї, наприклад, не уявляє борщу без квасолі. Кілограм коштує 72 грн.


Ще нюанс. Автор борщового набору чомусь зробив його пісним. А справжній борщ вариться на бульйоні. Кілограм свинини коштує приблизно стільки, як і кілограм квасолі. Але є і за 60 грн., навіть дешевше. А сало взагалі здивувало. Є по 20 грн. Це коли товщина жиру ледь більша за товщину шкірки. За 30 грн. сало трішки товще. А найдобірніше навіть дорожче за м’ясо — 75 грн. П’ять років тому, в жовтні 2011-го, свинина у середньому коштувала 42, сало — 17 грн.


А куди краще йти за покупкою — на ринок чи в супермаркет? У магазині, що неподалік ринку, цінники такі: картопля — 3,95, капуста — 3,60, буряки — 2,99, цибуля 3,99 — 5. Різниця в цінах спричинена передусім різницею в розмірі бурячків чи картоплин. Щоб борщ справді смакував, треба не забути про кріп та петрушку: у супермаркеті за пучок цих приправ візьмуть 7,50—8 грн.


Тих, кому крім борщу захочеться яєчні, чекає не зовсім приємний сюрприз: за п’ять років яйця подорожчали з 6 до 23 і навіть до 26 грн. за десяток.



Житомирська область.