Прогнозні цінники листопада

 

Заяви уряду про підвищення з нового року мінімальної заробітної плати до 3 тисяч 200 гривень на місяць — поштовх до подорожчання товарів з дешевого сегменту, продуктів першої необхідності.

Мізерні доходи громадян стримували цей процес. Тепер торгівці у передчутті вже потирають руки: споживачам збираються збільшити зарплату, тож можна готуватися переписувати й цінники.

Найбільш вразливі у цьому плані молоко та молокопродукти, адже ціни на них стримує неоплачений попит: люди можуть з’їсти значно більше цих продуктів, ніж дозволяє купити гаманець.

 

Бензин та дизпаливо


у жовтні вже подорожчали майже на гривню за літр. Експерти це пояснюють зростанням світових цін на нафту, які останнім часом не опускаються нижче 50 доларів за барель. Тож, хочеться вірити, нинішнього місяця обійдеться без вартісних «сюрпризів» на АЗС. Тим паче що водії взимку мандрують не так активно. Отож ближче до зими попит на пальне дещо падає. На радість тим, хто за кермом, Антимонопольний комітет оштрафував за цінову змову сім нафтотрейдерів загалом більш як на 204 млн. гривень. Добре було б, щоб така діяльність АМКУ стримала хоча б необґрунтовані вартісні сплески. Хоча чи реально змусити реалізаторів пального цю суму сплатити — велике питання. Юристи згаданих компаній битимуться до останнього. А якщо звинувачені мережі все ж вдасться дотиснути і вони «розкошеляться», то закладуть ці 204 мільйони у вартість нафтопродуктів. На те вони і «королі» бензоколонок.


Борошно


Якщо брати цьогорічний щедрий урожай пшениці, то підстав для зростання цін начебто немає. Але повзуче подорожчання енергоносіїв та інших ресурсів свідчить про зворотне. Все ж, варто сподіватися, у листопаді обійдеться без значного зростання. Підвищення попиту, а відтак і спроби продавців «задерти» ціни слід очікувати ближче до новорічних та різдвяних свят.


Хліб


Те саме і з буханцями. Випікання хліба поволі дорожчає. Його ціна залежить не лише від вартості борошна, а й електроенергії, пального, яке збільшує транспортні витрати. Хоча, приміром, популярний 900-грамовий «Український» і так не дешевий, у столичних магазинах доходить до 10 гривень. Треба сказати, що і якість хліба бажає бути кращою. Виробники часто використовують розпушувачі для тіста, інші штучні добавки, щоб візуально збільшити масу одиниці виробу та його привабливість.


Крупи


Ціни залишатимуться стабільними. Цьогоріч погода посприяла щедрим намолотам. Зернові, зокрема круп’яні культури, вродили. Гречка також подешевшала — зібрали її на третину більш ніж торік. Але подальшого обвалу цін на цю дієтичну кашу споживачам чекати не варто. Одна з причин: гречка у роздрібний продаж потрапляє здебільшого підсмаженою, а це додаткові витрати. Але до подорожчання веде і не завжди добросовісна конкуренція, яка мала місце минулого року, коли ціни у магазинах злетіли до небачених висот. Річ у тім, що не так багато підприємств займаються виробництвом гречаної крупи, тож вони в змозі контролювати ринок, не допускаючи надлишку продукції з подальшим зниженням цін.


Овочі та фрукти


Овочі дорожчатимуть, адже завершується період, коли вони потрапляють з поля прямо на ринок. Возити зі сховищ буде дорожче. Виняток становить хіба що білокачанна капуста, яку ще досі збирають. Варто відзначити деяке подешевшання груш — їх пізні сорти теж дозріли. Прийнятної якості плоди у столиці можна купити по 15 гривень за кілограм, тоді як ще місяць тому вони коштували 25 гривень. Зростання цін на яблука стримуватиме подешевшання імпортованих мандаринів та апельсинів.


Молоко та молокопродукти


дорожчатимуть, до чого призводить, зокрема, сезонне скорочення надоїв. Заводам доводиться платити за сире молоко з ферм уже по 7—8 гривень за літр. Тому не варто сподіватися, що готова продукція з переробних підприємств, якої з настанням холодів споживають більше, ніж влітку, дешевшатиме.


Соняшникова олія


залишатиметься у цінах жовтня. Адже в Україні прогнозують рекордний врожай соняшнику. А виробництво у нас олії у кілька разів перевищує обсяги її споживання на внутрішньому ринку.


Цукор


На світовому ринку спостерігається тенденція до вартісного зростання. Але у нас солодкому піску істотне підвищення цін не загрожує. І хоча в асоціації «Укрцукор» нарікають, що цьогоріч на виробництво доводиться витрачати більше коштів, але значно «здорожчати» білі кристали переробникам заважає вдалий сезон. Процес цукроваріння успішно триває і, за прогнозами, дефіциту цього стратегічного товару на внутрішньому ринку не передбачається.


М’ясо


У цей час збільшується пропозиція. Приміром, свині вже набрали товарну вагу. Чимало їх іде на забій. Тож м’ясо якщо і дорожчатиме, то незначно. Цінового сплеску варто чекати ближче до кінця року.
Більше дивують курячі яйця. Вартість фабричних уже перевищує 25 гривень за десяток. За домашні просять від 30 гривень.


Ліки


Витрати на медикаменти з настанням холодів у багатьох родин зростають. Нині рівень захворюваності на грип та ГРВІ перевищує минулорічні показники на 20 відсотків. Ці цифри говорять про те, що фармацевти у накладі не залишаться.


Транспортні послуги


Комерційні перевізники намагатимуться підвищити вартість квитків. Головний аргумент: дорогі бензин та «дизелька», нестабільна вартість скрапленого газу.


Житлово-комунальні послуги

 

значно подорожчають, адже у платіжках з’явиться вартість тепла за новими тарифами. А вона з минулого опалювального сезону «підстрибнула» майже вдвічі. Проте листопад можна вважати адаптаційним періодом переходу до нових цін. Адже у жовтні оселі підігрівалися ледь півмісяця, і практично не було морозів. Справжнім здивуванням для багатьох виявляться платіжки у грудні—січні.


Прогнози збирала Галина КВІТКА.