Мабуть, жодна сільськогосподарська культура не зазнала на Сумщині такого гоніння, як цукровий буряк. У кращі часи ним в області засівали до 130 тис. га, а урожайність «солодких коренів» доходила до 650 і навіть 700 ц з гектара. Лише в одному селі — Коровинцях Недригайлівського району — п’ятьом сільгоспвиробникам за регулярні надвисокі врожаї цукристих присвоїли звання Героя Соціалістичної Праці. Солодкий буряк вважався стратегічною культурою, а фахівці з його вирощування — елітою рослинницької галузі.


Відтоді минуло якихось 25—30 років, але ситуація змінилась невпізнанно. Нинішнього року під цукровими буряками на Сумщині лише 1,8 тис. га. Їх сіють у кількох господарствах на межі із Харківською та Полтавською областями, де ще залишились цукрозаводи. Туди сумчани й відвозять солодкі корені на переробку. А «возяться» із ними лише через те, аби буряки повністю не зникли із сівозмін. Бо тоді відроджувати галузь буде надзвичайно складно. Найважче — навчати «з нуля» нових буряківників, якщо кадрову естафету буде перервано, і попередники не передадуть свій досвід вирощування цукристих наступникам.


На Сумщині із колишніх 18 цукрозаводів не залишилось жодного. Кілька років тому в область прийшов зарубіжний інвестор, який відродив цукрозавод у Миколаївці Білопільського району. Роботу там одержали понад 500 місцевих жителів. Але підприємство пропрацювало якийсь час — і знову стало «на прикол». Той самий інвестор хотів запустити цукрозавод і в Угроїдах Краснопільського району, але з цим проектом зовсім не склалося.
Не так давно на Сумщину прийшов інвестор із Азербайджану, котрий здійснює на переробному підприємстві у Миколаївці серйозну реконструкцію і збирається відродити там цукроваріння. Окрім виробництва цукру, планують налагодити переробку сої та, можливо, виготовлятимуть біоетанол. Це убезпечить виробництво від збитковості. Якщо ціни на той же цукор знизяться до межі собівартості (а таке в Україні відбувалось вже не раз, зокрема, через завезення дешевої цукрової тростини), баланс утримають прибутком від інших виробництв.


Заступник голови облдержадміністрації Микола Подопригора у відродженні цукровиробництва на Сумщині не сумнівається. «Ми ставимо перед собою амбітні плани, — зазначає він. — До цьогорічних 1,8 тис. га посівів цукрового буряку наступного року плануємо додати ще 5—6 тис. га. Площі вже готуються. Переробне підприємство у Миколаївці потребуватиме цієї сировини».


А поки що на Сумщині збирають цьогорічний врожай «солодких коренів», який возять до сусідніх областей. Із згаданих 1,8 тис. га вже доладували майже 1,5 тис. га. Урожайність — 407,2 ц з гектара. Це не рекордні 700 ц/га, які колись копали на Сумщині, але на 23 ц більше від середньої врожайності попереднього року.

Сумська область.