У Запоріжжі багаті та дуже багаті не поспішають допомагати воїнам АТО.

 

"Голос України" вже повідомляв, що в регіоні 14 жовтня розпочався благодійний телемарафон зі збору коштів на потреби учасників АТО. Передусім для допомоги сім'ям загиблих і покалічених. Протягом першого тижня не вдалося зібрати ні копійки. Втім, телемарафон завершиться 6 грудня -- до Дня Збройних Сил України, і ще є достатньо часу для збору пожертв.

 

І ось підсумки жовтня. Зібрано 100 тис. гривень. Практично третину коштів передав не найбагатший в області Чернігівський район, агровиробники якого -- СВК "Світанок" та фермерське господарство № 999 -- виділили по 15 тис. грн. Серед успішних запорізьких підприємств на благодійну акцію відгукнулися лише конструктори авіадвигунів з ЗМКБ "Прогрес" (10 тис. грн.). Знову ж не найбагатші люди із Мелітопольського центру соціального обслуговування зібрали 1,4 тисячі грн.

 

Прес-служба ОДА оприлюднила прохання організаторів телемарафону, які "сподіваються на активнішу позицію великого та середнього бізнесу та нагадують, що благодійний марафон проводиться з метою вирішення нагальних питань соціального захисту і реабілітації учасників антитерористичної операції, вшанування українських воїнів -- учасників АТО на сході України, волонтерів та громадян, які зробили значний внесок у зміцнення обороноздатності держави".

 

Однак широка громадськість нині, схоже, більш занепокоєна е-деклараціями місцевих політиків та чиновників, ніж благодійністю. З думкою, що згадані хоча б невеликим відсотком наявного у них "налу" поділилися з сім'ями загиблих, то встановили б новий рекорд благодійності.

 

Ще актуальнішим, зокрема для місцевих ЗМІ, стало питання, чому голова Запорізької ОДА Костянтин Бриль таку декларацію не подав. Точніше "як співробітник СБУ, він подав декларацію до відповідної служби". Згідно ж з офіційною біографією К. Бриля, той в СБУ служив двічі -- в січні--серпні 2010 р. та у березні--вересні 2014-го. З вересня 2015 р. посадовець працює у Запоріжжі -- спочатку першим заступником голови ОДА, потім в. о. голови ОДА, а з квітня 2016 року Костянтин Бриль обіймає теперішню посаду.

 

Леонід СОСНИЦЬКИЙ.

 

Запоріжжя.

 

Голос України