Копію бронеавтомобіля часів Української революції 1917—1921 років виготовили у Вінниці. Його презентували на Майдані Незалежності.

 

Як і у 1920 році, так само на Покрову, вулицями населеного пункту проїхав автомобіль з написом «Петлюра». «Панцерник» автентичний тому, на якому до міста над Південним Бугом приїздив голова Директорії Симон Петлюра. Збереглося фото тих часів. На його основі створили автомобіль Петлюри, презентація якого відбулася у рамках фестивалю «Жива історія: Вінниця — столиця УНР». Такий статус місто мало у 1919 році, коли тут тимчасово перебував уряд УНР.


Один з ініціаторів створення копії «панцерника» історик Олександр Федоришен розповів кореспонденту «Голосу України», що нині в Україні є чотири таких автомобілі. Вінницький створили на базі вантажівки радянських часів ГАЗ-51. Цей автомобіль — аналог англійського марки Ostіn. «Остіни» використовували країни-учасники Першої світової війни.


— Плануємо надалі показати авто у всіх школах та інших навчальних закладах міста, бо це наша історія, — продовжує Олександр Федоришен. — Він стане неодмінним атрибутом свят, що прославляють утвердження незалежності нашої держави. Виготовляли «панцерник» на військовому заводі. Загалом витратили двісті тисяч гривень. Коштами допомогли підприємці, а також міська влада, зокрема, свій внесок зробив і міський голова Вінниці Сергій Моргунов. До речі, бронеавтомобіль був задіяний у реконструкції бою між підрозділом дієвої армії УНР і російським військом. Події далеких часів відтворили на Європейській площі 70 реконструкторів із різних міст держави та актори Вінницького академічного музично-драматичного театру імені Садовського.

Вінниця.

 

Під час презентації «панцерника» Петлюри на Майдані Незалежності у Вінниці.

 

Фото автора.