Протяжність автомобільної траси національного значення Н-08 територією Кіровоградської області (через Онуфріївський район) становить 23 кілометри. Певний час жителі сіл Куцеволівка, Деріївка, Успенка, яким конче треба було їхати на Кременчук, вже й вірити перестали в те, що ремонт дороги можливий. Наразі про те, в якому стані вона була місцями, нагадують «латки», які добре помітні на знімку. Але до нормального стану дорозі ще далеко. А їхати до найближчого до названих сіл великого міста Кременчук (та й до інших великих міст, таких, як Дніпро, Запоріжжя) жителям віддаленої частини області необхідно. Саме там дорослі працюють, молодь навчається, там вирішують інші життєво важливі питання (до обласного центру Кропивницький їм добиратися майже 160 кілометрів).

 


Будівництво дороги здійснювалося у 70-х роках минулого століття окремими ділянками, а введена вона була в дію в 1973-му. Тож і не дивно, що в результаті довготривалої експлуатації з порушенням міжремонтних строків її покриття тривалий час перебуває в неналежному стані.


Як повідомив начальник Служби автомобільних доріг у Кіровоградській області Вадим Коюденко, в 2016 році на підтримку її експлуатаційного стану Службою автомобільних доріг витрачено 1 мільйон 690 тисяч гривень, левова частка з яких, а саме 1 мільйон 287 тисяч, витрачено на ліквідацію деформацій покриття — в поточному році на цій ділянці ліквідовано 6761 квадратний метр деформацій покриття. Роботи тривають.


За словами місцевих жителів, за ремонт дороги і справді взялися і виконують його насамперед на тих ділянках, де це конче потрібно, — біля населених пунктів та в місцях, де їхати було взагалі неможливо. Проте, стверджують шляховики, враховуючи наявний стан покриття, втрату несучої спроможності, невідповідність модуля пружності нормативним показникам, для приведення цієї ділянки дороги до належного експлуатаційного стану, необхідно зробити капітальний ремонт дороги, орієнтовна вартість якого становить 300 мільйонів гривень.

Кіровоградська область.


Фото надано прес-службою Служби автомобільних доріг в Кіровоградській області.