Уперше Закарпаття має змогу брати участь одразу у трьох масштабних програмах транскордонної співпраці. Є реальна можливість долучитися до них. Про це говорили в Ужгородській міськраді на зустрічі з представниками громадських формувань, організацій, установ — з усіма, хто зацікавлений у реалізації грантових програм і транскордонного співробітництва для розвитку міста. Заступник міського голови Олександр Білак (на знімку) презентував кожну з програм.

 

Перша — «Польща— Білорусь—Україна 2014—2020» (Pl—BY—UA).


У рамках аналогічної програми, яка діяла в попередні роки, в Ужгороді реалізовано проект реставрації пам’ятки історії та архітектури XVIII століття «Совине гніздо» — дивовижного винного погреба.
Нині програма передбачає загальне фінансування на 116 мільйонів євро. На сприяння розвитку місцевої культури та збереження історичної спадщини — 14,84 млн. євро; підвищення доступності регіонів, розвиток комунікаційних мереж і систем — 28,32 млн.; спільні виклики в галузі захисту і безпеки — 14.53 млн. євро; сприяння управлінню кордонами та управління безпекою, мобільністю та міграцією — 23,79 млн. євро.


Закарпаття входить до основних територій, визначених для реалізації цієї програми, кажуть в Ужгородській міськраді. Тож можна подавати на розгляд інфраструктурні проекти. Для Ужгорода важливо, що його польські міста-побратими Кросно і Ярослав теж входять до основних територій.


Протягом двох років заплановано два конкурси для звичайних проектів і один — для малих. Перший конкурс проектних заявок вже стартує і триватиме до нового року. «Суттєво, — повідомив Олександр Білак, — що не треба відразу подавати повний проект, розроблений до деталей, і весь пакет проектно-кошторисної документації, оскільки спочатку розглядатимуть проектну заявку, викладену у концептуальній записці. Для малобюджетних проектів за цією програмою фінансування становить щонайменше 20 тисяч євро, і максимальна сума, на яку можна претендувати, — 60 тисяч. Уже найближчим часом проводитимуться численні тренінги, навчання, де для охочих реалізувати проекти представлять аплікаційну форму на подання заявок. Допомагатимуть також у пошуку партнерів в усіх країнах, які беруть участь у цій програмі».


Друга програма — «Угорщина—Словаччина—Румунія—Україна 2014—2020» (HU—SK—RO—UA).


У ній значний наголос — на проектах для довкілля, здоров’я людей. Спільний технічний секретаріат розташований у Будапешті, закріплений за офісом прем’єр-міністра Угорщини.


Третя програма — «Румунія—Молдова—Україна 2014—2020» (RO—MD—UA) — зорієнтована на розвиток освіти, якісної медичної допомоги, транспортної прикордонної інфраструктури, запобігання надзвичайним ситуаціям та боротьбу з організованою злочинністю. Малі проекти передбачають фінансування у розмірі до мільйона євро, великі — на понад мільйон.


Заступник міського голови Олександр Білак також додав, що Ужгородська міська рада готова консультувати з питань менеджменту проектів усіх, хто хоче долучитися до транскордонної співпраці. Крім того, керівництво Ужгорода обговорює, хоча нині лише як ідею, виділення співфінансування з міського бюджету для кращих п’яти проектів, які будуть реалізовуватися в рамках цих програм.



Закарпатська область.


Фото прес-служби Ужгородської міськради.