Днями міський голова Києва Віталій Кличко повідомив, що ухвалено рішення збільшити фінансування програми «Безпечна столиця». За його словами, це викликано тим, що на руках у громадян перебуває велика кількість незареєстрованої зброї, яка незаконно потрапляє на мирну територію із зони АТО. Тому влада міста переймає досвід Ізраїлю та встановлює на вулицях систему, що добре зарекомендувала себе в цій країні. Ця мережа для відеоспостереження дає змогу розпізнавати обличчя, ідентифікувати людей, що скоїли правопорушення. З її допомогою можна буде фіксувати все, що відбувається на дорогах і в житлових районах міста, й тим самим зробити життя киян безпечнішим.

 

У столиці планують поетапно встановити вісім тисяч камер. У лютому було підписано розпорядження міськдержадміністрації, відповідно до якого продовжиться реалізація проекту «Розумне місто», що стартував у середині 2015 року. А з весни запустили в роботу одну зі складових цього проекту — програму «Безпечна столиця».


Нагадаємо: перед Євро-2012 на центральних вулицях і жвавих трасах Києва розмістили майже 120 відеокамер. Зображення з них виведені на екрани чергової частини київської поліції. Ще 23 камери функціонують на вулицях, де є круті спуски. У разі затору або аварії туди відразу виїжджає евакуатор чи тягач.


Віталій Кличко вважає, що місту потрібен іще один ситуаційний центр. Його створюють у міськадміністрації. Туди виведуть сигнали із установлених на вулицях камер спостереження, а інформацію почнуть приймати транспортні, комунальні й аварійні служби Києва. Якщо виникнуть екстрені ситуації (затори, снігові замети, затоплення доріг під час сильних злив або аварій), ці служби реагуватимуть на те, що відбувається.


У столиці відеосистеми є у всіх торгових центрах, супермаркетах і розважальних закладах. Камерами обладнані навіть нові тролейбуси і трамваї, і водії мають можливість стежити за тим, що відбувається в салоні. Є в них і «тривожна кнопка».


Програма «Безпечна столиця», що розрахована на два роки, обійдеться в 500 мільйонів гривень. Цьогоріч на встановлення апаратури виділено 146 мільйонів. Нині суму витрат збільшили. Такі витрати виправдані. Передусім приладами спостереження доукомплектовують жваві магістралі та перехрестя. До них додають пункти екстреного виклику поліції — «тривожні кнопки». Такі ж кнопки та камери відеофіксації з’являються й на фасадах комунальних підприємств, навчальних закладів і житлових будинків.


У кожній школі міста до кінця поточного року встановлять спостереження, а в дитсадках з’являться кнопки тривожного оповіщення.


За словами заступника голови Київської міської адміністрації Ганни Старостенко, діти у садках і школах повинні перебувати в безпеці. Зміни відбудуться в рамках діючої програми «Освіта Києва. 2016-2018 рр.». Місто виділило на це 24,3 мільйона гривень, а також 7,6 млн. гривень на системи «тривожна кнопка».


У столичних парках улітку встановили 12 камер відеоспостереження, у планах монтаж ще 36. Ними обладнають сквери імені Гончара, Городецького, парки імені Пушкіна, Шевченка, а також «Орлятко», «Нивки», Маріїнський, Володимирська гірка, Партизанської слави, «Перемога». Частину систем безпеки встановлять за рахунок міста, частину — за рахунок меценатів.


У поліції Києва вважають, що найпроблемнішими є парки Партизанської слави, «Кіото», «Перемога» і Труханів острів, тому що там частіше трапляються інциденти. У цих місцях створять так звані острівці безпеки — спеціальні  освітлені приміщення із замком, де можна сховатися, «тривожними кнопками» і відеокамерами. У випадку екстрених ситуацій городяни зможуть прямо звернутися по допомогу до патрульних.


Відеоспостереження встановлять і в громадських місцях. Перш за все в Печерському, Шевченківському та Подільському районах.


Мешканці багатоповерхівок, особливо у віддалених районах міста, можуть самі замовляти системи безпеки. У столиці їх пропонують за ціною від шести тисяч гривень.