На Прикарпатті запустили ще одну сонячну електростанцію. Цього разу в селі Спас Коломийського району. Її потужність 4,126 МВт. Задум реалізовано представниками громадської організації «З турботою про людей» у рамках проекту ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Сукупна вартість міні-станції — 402,2 тис. грн. Окрім закордонних донорів, до співфінансування долучились обласна та районна влада.


На території Спаського навчально-виховного комплексу розміщено 29 сонячних модулів. Енергія генеруватиметься в загальну електромережу, її закуповуватиме місцевий підрозділ ПАТ «Обленерго» з оплатою 80 відсотків від вартості електроенергії для цього типу споживачів, що частково компенсуватиме витрати на електропостачання в НВК. Завдяки співпраці з ЄС/ПРООН в області впроваджено вже чимало проектів, спрямованих на підвищення енергоефективності. На території Прикарпаття сонячні електростанції діють у селі Старі Богородчани Богородчанського району та селі Радча — Тисменицького. Минулого року ними вироблено 6,6 мільйона кВт-год.


Івано-Франківська область.

 


На знімку: голови Коломийської районної ради Роман Дячук, РДА Любомир Глушков, заступник голови ОДА Марія Савка та сільський голова Спаса Олександра Гоянюк (зліва направо) на відкритті сонячної електростанції

.
Фото Миколи МАЦЮКА.