Сьогодні в 120 закладах Одеси дошкільну освіту здобувають більш як 27 тисяч дітей — 88 відсотків від загальної кількості дошкільників. Не віриться, але ще 20 років тому проблеми з дитячими дошкільними закладами в нашому місті просто не існувало. В 1990 році тут налічувалося 306 дитячих дошкільних закладів, які приймали 45 тисяч дітей. Але настали буремні 90-ті роки. Народжуваність істотно скоротилася, при цьому чимало матусь, залишившись без роботи, не поспішали віддавати дітей у садки. І депутати Одеської міськради тих років виявилися надзвичайно «щедрими» — вони направо і наліво «дарували» різним «потрібним» установам прекрасні будівлі дитячих садків. І досі там, де має бігати малеча, розміщено Київський районний суд, слідче управління обласної поліції, районну податкову інспекцію...


Нині, щоб улаштувати дитину в дошкільний заклад, необхідно обов’язково чекати в черзі на довгоочікуване місце.

 

А що каже закон


Дошкільні навчальні заклади можуть бути державної, комунальної та приватної форм власності. Жодна з них не передбачає грошової винагороди кому-небудь при влаштуванні дитини в садок. Адже Закон України «Про дошкільну освіту» гарантує «забезпечення права дитини на доступність і безоплатність дошкільної освіти». Тобто гроші при оформленні малюка в дитсадок платити не треба. Якщо з батьків вимагають гроші — то це нахабне здирництво.

Чергу регулює автоматизована система

 


Дефіцит місць у дошкільних закладах Одеси існує, виходить, існує й черга за путівками в дитячий садок. Хто регулює її формування, просування й прийняття рішень? Ці обов’язки покладені на автоматизовану систему реєстрації дошкільників (АСРД), яка розпочала роботу в Одесі з 1 лютого 2013 року. Вона являє собою web-портал asrd. org, за допомогою якого батьки можуть зареєструвати свою дитину у будь-який дошкільний навчальний заклад міста, а також стежити за рухом черги. При реєстрації передбачено чотири вікові категорії: ясельна (2—3 роки), молодша (3—4 роки), середня (4—5 років), старша (5—7 років). Нині там майже 14 тисяч заявок від батьків.

 


На перший погляд, процес зарахування малят у дитячі садки став прозорим, а це дає змогу позбавитися корупційних схем. Адже адміністратор системи бачить кількість вільних місць у кожному садку й має можливість проконтролювати нечистих на руку працівників. Однак довелося розмовляти з батьками, які влаштували дітей у садки за плату. Деякі стверджують, що стандартна сума хабара становить 500 доларів. Під час одержання хабара було затримано завідувачку одного з дитсадків Одеси...


Інструкція для мам і тат


1 КРОК. Одному з батьків необхідно зареєструватися на сайті й подати електронну заявку в садок, у який вони хотіли б потрапити. Подати заявку можна тільки в один дошкільний навчальний заклад. У системі представлені всі дошкільні навчальні заклади (комунальної власності) міста (з описом і фото).


2 КРОК. Після цього батьки повинні протягом 30 днів підтвердити свою особу і особу своєї дитини у відповідному районному відділі освіти. Дані електронної заявки мають повністю збігатися з оригіналами документів.


3 КРОК. Після того як заявку підтверджено, батькам буде спрямовано повідомлення та відкрито персональний кабінет у системі, де вони зможуть спостерігати за змінами, чекаючи на вільні місця в обраному дитячому закладі. Місця розподіляються послідовно: хто раніше подав заявку, тому раніше й буде видано путівку. У системі встановлено обмеження за віком: заявка не стає актуальною, поки дитині не виповниться два роки.


4 КРОК. Після того як підійшла черга, батькам автоматично надходить повідомлення на електронну пошту про те, що вони можуть одержати путівку в садок.


5 КРОК. Зібравши необхідні документи, батьки звертаються у відповідний районний відділ освіти. Після того як працівник районної адміністрації звірить подані документи, він зможе автоматично, через систему, роздрукувати путівку для дитини на принтері системи. Дані про батьків і їхню дитину автоматично зазначаються в документі. Працівнику адміністрації залишається тільки поставити підпис і печатку. З путівкою батьки ідуть в обраний дошкільний навчальний заклад.


Винятки з правил


Існують ситуації (вони, до речі, закріплені законами та нормативними документами), коли в дитини з’являється першочергове право на вступ у дитячий дошкільний навчальний заклад. Воно надається, наприклад, багатодітним родинам. Щойно батьки звернулися із заявою, працівники районного відділу освіти зобов’язані влаштувати дитину в садок. Сироти й напівсироти також мають таку пільгу. Діти працівників правоохоронних органів, військовослужбовців (насамперед тих, хто прибув для проходження служби з АР Крим), тимчасово переміщених осіб із Донецької і Луганської областей також улаштовуються в дитячі заклади позачергово.


Зелене світло в черзі на влаштування в садки горить для дітей, яким виповнилося п’ять років. П’ятирічним дошкільникам видаються направлення в першу чергу. І обов’язково. Тож батьки можуть не хвилюватися і спокійно чекати своєї черги.


«Добровільні внески» — корупція чи добродійність?


У соціальних мережах, у зверненнях батьків у ЗМІ регулярно повідомляється про нібито добровільні внески, які вимагає адміністрація дитсадків на ремонт приміщень і шафок для одягу малят, закупівлю іграшок, установлення вікон і дверей, придбання нових ліжок. Практично всі батьки змушені поступитися натиску. А що робити? Не здаси — відіграються на дитині — приблизно так міркує багато хто з батьків.


Закон України «Про дошкільну освіту» передбачає, що відповідає за матеріально-технічний стан дитячого закладу його власник — держава, міська рада або приватна організація. Цей же закон передбачив, що джерелом фінансування можуть бути «батьки або особи, які їх заміняють, добровільні пожертвування і цільові внески фізичних і юридичних осіб, інші кошти, не заборонені законодавством України». Тобто добровільно-примусові внески можна вважати такими, що відповідають закону.


Батьки не мають права передавати особисті кошти для поліпшення матеріально-технічної бази дитячого садка в руки педагогічних працівників. Збиранням коштів має займатися батьківський комітет або піклувальна рада, яка зобов’язана відзвітували перед батьками про зібрану суму грошей і їх витрачання.


Проте закон категорично забороняє збирати гроші з батьків малят на медичне обслуговування! Організація безплатного медичного обслуговування в системі дошкільної освіти забезпечується місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, а здійснюється установами центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я відповідно до законодавства України. У дошкільному навчальному закладі незалежно від підпорядкування, типу й форми власності діти забезпечуються постійним медичним обслуговуванням на безплатній основі, яке здійснюється медпрацівниками, котрі належать до штату цього навчального закладу або відповідних установ охорони здоров’я, у порядку, установленому Кабінетом Міністрів України. Органи охорони здоров’я, установи охорони здоров’я разом із органами управління освіти здійснюють контроль над дотриманням санітарного законодавства в дошкільних навчальних закладах, щорічно забезпечують безплатний медичний огляд дітей, моніторинг і корекцію стану їхнього здоров’я, відповідають за дотримання санітарно-гігієнічних норм, проведення лікувально-профілактичних заходів у дошкільних навчальних закладах незалежно від підпорядкування, типу та форми власності.

Інформація для батьків


Групи в дошкільному навчальному закладі комплектуються за віковими та сімейними ознаками. Наповнюваність груп у дошкільних навчальних закладах становить:
/  для дітей віком до року — до 10 осіб;
/  від 1 до 3 років — до 15 осіб;
/  від 3 до 6 (7) років — до 20 осіб;
/  різновікові — до 15 осіб;
/  з короткочасним і цілодобовим перебуванням дітей — до 10 осіб;
/  в оздоровчий період — до 15 осіб.

 

Малюк має право


Деякі батьки і не підозрюють, що в їхніх дітей, які відвідують дитсадок, є визначені законодавством права. А саме:
/ на безплатну дошкільну освіту у державних і комунальних дошкільних навчальних закладах;
/ на безпечні й нешкідливі для здоров’я умови утримання, розвитку, виховання та навчання;
/ на захист від будь-якої інформації, пропаганди і агітації, що завдає шкоди їхньому здоров’ю, моральному і духовному розвитку;
/ на безплатне медичне обслуговування у державних і комунальних дошкільних навчальних закладах;
/ на захист від будь-яких форм експлуатації й дій, що шкодять здоров’ю дитини, а також від фізичного і психологічного насильства, приниження гідності;
/ на здоровий спосіб життя.


Одеса.


Фотоетюд  Олега ВЛАДИМИРСЬКОГО.