Якщо населення не розрахується сповна за надані послуги. Про це заявив генеральний директор комунального підприємства "Міськтепловоденергія" Валерій Гордійчук:

 

-- Ми завжди ставили перед собою завдання надавати централізоване опалення, постачати гарячу та холодну воду і проводити водовідведення на високому рівні, з дотриманням європейських стандартів якості. Але нині підприємство поставлене в умови, коли не може надавати свої послуги не лише на високому рівні, а й на мінімальному -- в рамках допустимих відхилень.

 

Причина цього -- борги, які накопичили перед комунальниками споживачі. Причому найбільші -- у фізичних осіб. Люди дедалі неохочіше платять за "комуналку", навіть незважаючи на те, що мають право на субсидію. На початок жовтня загальний рівень боргу кам'янчан перед КП перевищив 5,2 млн. грн. У результаті підприємству дедалі важче виконувати свої обов'язки. Крім того, воно саме автоматично позбавлене можливості своєчасно розраховуватись за спожитий газ. А це має ще більш серйозні наслідки для всього міста, бо воно опиняється під загрозою припинення постачання блакитного палива.

 

З огляду на все це КП "Міськтепловоденергія" змушене звертатися у суди з відповідними позовними заявами до боржників. Та навіть після того, як суди приймають рішення про примусове стягнення боргів, дочекатись грошей непросто. Адже судові рішення спрямовуються до відділу державної виконавчої служби, а рівень їх виконання вкрай незадовільний.

 

Тож підприємству не залишається нічого іншого, як вкотре звернутися до сумління всіх боржників і просити, щоб ті заплатили за квитанціями. Однак часто власники квартир не розраховуються за надані послуги не стільки через власну недобросовісність, як через те, що фінансово не можуть здолати високі тарифи. Бо, як повідомили в обласному управлінні статистики, протягом семи місяців населенням області сплачено за житлово-комунальні послуги майже 2,3 мільярда гривень, і це становить понад 139 відсотків нарахованих за цей період сум. Тобто люди намагались зробити все від них залежне, і навіть більше, щоб не ставити під загрозу роботу різних служб. Але навіть таких темпів не вистачило, щоб прожити без боргів.

 

На початок вересня населення продовжує боргувати за утримання будинків і споруд та прибудинкових територій майже 31 млн. грн., за централізоване водопостачання та водовідведення -- 8 мільйонів, за вивезення побутових відходів -- 4,5 млн. грн. Заборгованість з оплати за електроенергію за цей час сягнула 30,9 мільйона гривень.

 

Водночас статистика зафіксувала, що нараховані бюджетні кошти у вигляді призначених субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг організаціям, які надають домогосподарствам послуги газопостачання, централізованого опалення та гарячого водопостачання, були завищеними. В результаті ці суми перевищили вартість фактично спожитих послуг. Саме через це заборгованість населення з оплати цих видів послуг була відсутня. Але якою ціною це вдалось? Адже йдеться про надто "вільне" використання таких дефіцитних бюджетних грошей.

 

Та навіть такі фінансові маневри в масштабах держави на місцях допомогли далеко не всім. І приклад цьому -- вкрай складна фінансова ситуація, в якій опинились кам'янець-подільські постачальники тепла й води. А відтак загроза комунальної кризи зависла і над усіма мешканцями міста.

 

ТИМ ЧАСОМ

 

Депутати Кам’янець-Подільської міськради при перерозподілі додаткових надходжень до бюджету виділили департаменту економіки та розвитку інфраструктури міста п’ять мільйонів гривень для КП «Міськтепловоденергія», щоб внести передоплату за газ. Адже комунальники мають розраховуватись за блакитне паливо за місяць до його поставки.

 

Ірина КОЗАК.

 

Хмельницька область.

 

Голос України