Жителі села Трудове Новомиколаївського району вийшли на акцію протесту і перекрили автомагістраль Запоріжжя -- Донецьк. Проблема -- у гектарах конезаводу № 86, який зусиллями багатьох чиновників вдалося зробити вже колишнім. Ось як пояснює ситуацію голова Запорізької ОДА Костянтин Бриль:

 

-- На території області є кілька підприємств на кшталт колишнього Запорізького кінного заводу № 86, які перебувають у підпорядкуванні Мінагрополітики. З початку року, в рамках проведення заходу "Врожай-2016", влада регіону неодноразово зверталася до міністерства з проханням надати інформацію стосовно нинішніх землекористувачів. Проте ми отримували тільки відписки.

 

Кілька днів тому я підписав розпорядження про створення комісії, до складу якої увійдуть фахівці облдержадміністрації, органів прокуратури, Нацполіції, СБУ та Держгеокадастру області. Вже з понеділка вони вивчатимуть ситуацію на території кожної сільради. Наше головне завдання, щоб працівники колишнього кінного заводу, які й досі не отримали паї, нарешті змогли побачити свою землю. Комісія ретельно вивчить ситуацію та складе список його робітників, який буде передано до Мінагрополітики та Держгеокадастру. Адже це не нормально, коли люди перекривають трасу та ставлять вимоги облдержадміністрації, яка не має жодних механізмів впливу на це підприємство, оскільки воно державне, -- наголосив керівник області.

 

Утім, як не дивно, причина протестів саме і полягає у намаганні обладміністрації "навести лад" із начебто "нічийною" землею.

 

Костянтин Бриль наголосив: "Після того, як влада почала вивчати ситуацію, одразу з'явились люди, котрі керують тіньовими схемами на території Новомиколаївського району. Тобто ті, хто обробляє землю та не сплачує при цьому податків. Нині ж ситуацією скористалися ще й депутати райради, зазначаючи, що "влада намагається ділити землю". Та насправді облдержадміністрація хоче тільки навести лад у земельних питаннях у регіоні", -- пояснив свою позицію голова ОДА.

 

К. Бриль при цьому нагадав, що "під час засідання Ради регіонального розвитку, котре відбулося під головуванням Петра Порошенка, керівники всіх областей підкреслювали необхідність передання повноважень земельних питань громадам на місцях. Це справді допоможе врегулювати більшість суперечливих моментів у регіонах".

 

Леонід СОСНИЦЬКИЙ.

 

Запорізька область.

 

Голос України