Абсолютна більшість українських громадян зможе протриматися на власні заощадження заледве кілька місяців, якщо втратить основне джерело доходу. Такі дані останнього моніторингу Інституту соціології НАН України. Лише кілька відсотків опитаних заявляють, що їхніх накопичень вистачить на понад півроку.


Дещо різняться відповіді, які дають міські та сільські жителі. Загалом і серед перших, і серед других більшість так само не може протриматися довше кількох місяців на наявні накопичення. Однак серед сільського населення на 9 відсотків, тобто помітно менше тих, хто протягне на них заледве місяць. Дещо вищою серед селян є частка таких, котрі заявляють, що проживуть без основного доходу понад три місяці. Явно вищою серед респондентів з села є також частка тих, хто не визначився. Такі розбіжності підтверджують: натуральне господарство у нинішні тяжкі економічні часи знову стає серйозною підтримкою для громадян. І на відміну від сільських мешканців, жителі міст не можуть повною мірою на нього розраховувати.


Олександр ШУЛЬГА, кандидат соціологічних наук, старший науковий співробітник відділу Теорії та історії соціології Інституту соціології НАН України.

 

Скільки часу сільські та міські мешканці зможуть протриматись на власні заощадження в разі втрати основного доходу?

 

 


 


Фото автора.