Екологи попереджають, що головна річка України втрачає здатність самоочищуватися і це уже зовсім скоро може мати непоправні наслідки. Додає клопоту зокрема Бортницька станція аерації. Щоденно тут збирають до 12 тонн сміття. До того ж вміст сучасних стоків геть інший, ніж 70 років тому, коли звели ці очисні споруди, тож біологічний спосіб очищення з навантаженням не справляється. Широке застосування миючих засобів утворює сполуки, котрі не здатні зруйнувати системи очищення. Як наслідок, поєднання азоту з фосфором виливається у Дніпро. У Мінекології констатують, що станція аерації стала дуже небезпечним забруднювачем води.


Ті самі проблеми мають у Дніпрі, Запоріжжі та Херсоні. Нездатність видаляти фосфати, нафтопродукти, хімію — усе це вбиває річку. Додаткова проблема — ливнівки у великих містах. По всій країні їх ніхто не чистить — вода з брудом вулиць після дощів стікає у Дніпро. До цього варто додати незаконні врізання підприємств у стічні конструкції. Забруднень додають автомийки — тільки у столиці їх майже три тисячі. А також приватні будинки на берегах, розриті до води поля. Все, чим їх обприскують, дощем несе у річку.


Утім, екологи запевняють, що врятувати Дніпро ще можна, але для цього треба вжити серйозних і невідкладних заходів. Передусім потрібно розчистити дно, змінити систему очищення каналізацій, на зливоскиди встановити локальні очисні системи, заборонити мийні засоби із фосфатами, навести лад із несанкціонованими скидами відходів. І все це слід робити негайно, кажуть екологи. Інакше може бути пізно.


Вл. інф.