Повінь, спричинена інтенсивними дощами й сильними поривами вітру, вирує у Карпатах, як правило, щороку. Проте нині негода неабияк розперезалася. Майже не стихаючи, лило більше двох днів. Рятувальники стверджують: за цей час опадів випало стільки, що це перевищує дві місячні норми. Звісно, у річках піднялася вода. Її рівень, зокрема, в гірській частині норовливої Тиси, у верхніх і середніх притоках, -- піднявся на метр-два; на загалом досить спокійній річці Уж -- на 2,6 метра; на бистрій Боржаві у середній течії біля села Довге Іршавського району -- також до двох метрів; як і на річці Ріка в межах райцентру Міжгір'я та річці Латориця біля Мукачева.

 

На знімку:

 

ось як виглядала ситуація з підтопленнями
у понеділок

 

Фото
прес-служби облДСНС.

 

Земля перенаситилася вологою. Внаслідок перезволоження стався зсув ґрунту в Рахівському, Воловецькому та Великоберезнянському районах. Існує загроза руйнування житлового будинку в с. Тишів Воловецького району. На місці працює комісія райдержадміністрації.

 

Ще й зараз залишаються підтопленими окремі домогосподарства, сільгоспугіддя Пошкоджено аварійний залізобетонний міст у центрі Сваляви. За даними облДСНС, підтоплено вісім свердловин Перечинського водозабору, що змусило припинити водопостачання м. Перечин. Тож тамтешнім жителям, у садочки та школи довелося підвозити питну воду.

 

У Міжгірському районі частково розмите покриття автодоріг у селах Голятин, Буковець, Синевир, Колочава, Лісковець та Репинне. А в селі Синевир підмито до півсотні метрів габіонної сітки. та знесено два дерев'яні містки через потічки.

 

Як завжди при таких ситуаціях, у низинних селах Сільце і Вільхівка в Іршавському районі підтоплено поля на площі до сорока гектарів. У Свалявському і Воловецькому та деяких інших районах доводилося відкачувати воду з підвалів окремих житлових будинків.

 

До ліквідації наслідків стихії залучено техніку й особовий склад облуправління ДСНС, національної поліції, служби автомобільних доріг та інших профільних організацій.

 

-- Ситуація через інтенсивні дощі й підтоплення в Ужгороді -- під контролем, усі служби працюють, відкачують воду там, де підтопило будівлі, -- повідомив Ужгородський міський голова Богдан Андріїв. -- Я проїхав містом і вранці, і в обід, все подивився. Піднявся рівень води в річці Уж. Додатково працюють рятувальники -- прочищають канави, які забиті гілками, листям, щоб вода сходила без перешкод.

 

Щодо питань про роботу зливової вуличної каналізації, то очільник міста пояснив так: Вона "будувалася в минулому столітті і розрахована на 50-60 тисячне населення (що мінімум у два рази менше, ніж зараз. -- Авт.) Останніми ж роками Ужгород значно зріс і територіально, і за кількістю мешканців. Приєдналися, наприклад, села Доманинці, Дравці, Горяни, де взагалі не була передбачена каналізація. Тому, аби відводити воду, потрібно в місті будувати нові каналізаційно-насосні станції. Це проблема масштабна, не сьогоднішня, накопичувалася роками і вирішувати її потрібно не форс-мажорно, а планово. Плануємо робити це в комплексі проекту оновлення і модернізації мереж водоканалу за підтримки Європейського інвестиційного банку. Вже подали всі необхідні документи в Міністерство фінансів України і найближчим часом питання розглянуть на комісії в Києві". Йдеться про кредит у 25 мільйонів євро.

 

Отже, де незахаращені потічки, розчищені русла річок, прочищено під мостами і невеличкими містками в самих населених пунктах, -- там вода сходить і не наносить шкоди. Хоча підтопити ненадовго може. А де на берегах люди "влаштовують" хаотичні сміттєзвалища, сільради не дбають про чистоту, там повінь наносить збитки. Тому облДСНС має не лише рятувати під час негоди, а й слідкувати і штрафувати недбайливців у серпні-вересні, коли найнижчий рівень води у річках і протоках.

 

Наразі дощі вщухають. Вода повільно сходить. Річки та потічки почали "вміщуватися" в свої русла. Оголеною залишається лише безгосподарність...

 

Василь НИТКА.

 

Закарпатська область.

 

Голос України