Уже понад 6,4 мільйона українських родин, домогосподарств призначено субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг. Про це заявив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман на вчорашній селекторній нараді у Кабінеті Міністрів з питань реалізації програми житлових субсидій за участю керівників обласних управлінь соцзахисту.

 

«Це означає, що 6,4 мільйона домогосподарств отримають державну знижку на оплату житлово-комунальних послуг», — повідомив прем’єр. Серед лідерів на місцях, що демонструють найвищі результати, — Сумська, Полтавська, Донецька, Черкаська, Вінницька, Київська, Івано-Франківська, Львівська і Волинська області. Найгірші показники щодо призначення субсидій мають Одеська, Закарпатська області та місто Харків. Є також проблеми і в Кіровоградській області. Володимир Гройсман звернувся до представників місцевої влади з вимогою за декілька тижнів виправити ситуацію, адже це питання — саме в їх компетенції. Загалом ситуацію в Україні із призначенням субсидій прем’єр вважає «достатньо позитивною».


«Країна розпочала опалювальний сезон, і дуже важливо в умовах ринкових цін на газ реалізувати програму адресної допомоги, — підкреслив В. Гройсман. — Хто має гроші, нехай сплачує повну ціну, але хто має низький дохід, повинен отримати субсидію. Хто не зможе отримати субсидію, зможе скористатися розстрочкою платежів на 12 місяців». Також глава уряду зауважив, що навколо питання субсидій дуже багато спекуляцій, у тому числі й політичних. Зокрема, нав’язується думка, начебто субсидію доведеться колись повертати і що зростання мінімальної зарплати вплине на призначення субсидій. «Субсидія — це компенсація, знижка для родини з урахуванням її доходу, яка є безповоротною, — наголосив Прем’єр-міністр. — До того ж громадяни мають зрозуміти, що є ринкова вартість житлово-комунальних послуг, і відповідно до доходів люди можуть отримати знижку за оплату». Водночас В. Гройсман висловив думку, що порівняно з минулим роком для більшості громадян України вартість житлово-комунальних послуг не зміниться або навіть зменшиться.


Віце-прем’єр-міністр Павло Розенко поінформував, що впродовж минулого тижня 97 тисяч українських родин уперше звернулися по субсидії. За його прогнозом, у листопаді—січні будуть найбільші пікові навантаження на управління соцзахисту, до яких звертаються люди за призначенням субсидій. Урядовець запропонував залучити до призначення субсидій працівників інших управлінь, а також безробітних осіб на громадських засадах. На наступному засіданні Кабінету Міністрів уряд має намір ухвалити рішення про призначення премії працівникам соцзахисту.


П. Розенко назвав неприпустимим, коли в деяких районах над призначенням субсидій працюють по два співробітники. Наприклад, Овідіопольський район Одеської області, де живуть 75 тисяч мешканців. Він також нагадав, що можна відправляти заяви на призначення субсидій через «Укрпошту». А в селах, у сільрадах, у ЖЕКах та в ОСББ у великих містах має бути визначено уповноваженого для отримання заяв на призначення субсидій.

Кожна ОДА і кожен район повинні мати конкретний план заходів щодо залучення домогосподарств до програми субсидій. Нині такі плани затвердив 71 відсоток органів місцевої влади. Знижка на оплату житлово-комунальних послуг може сягати навіть 80—90 відсотків. Якщо людина звернеться по субсидію пізніше, знижка може надаватися і за попередні місяці.


Для контролю за призначенням субсидій та роз’яснювальної роботи, йшлося на нараді, урядовці відвідують регіони. В. Гройсман наголосив, що влада зобов’язана забезпечити ідентифікацію родин, які потребують субсидії, та призначити їх. «Чому в одних областях 100 відсотків, а в інших — 20? — запитав він. — Єдина відповідь — безвідповідальність і байдужість. І тоді запитання: що ви робите на своїх посадах, якщо не в змозі організувати елементарного — виявити людей, які потребують допомоги, і надати їм допомогу?»


Представники регіонів доповіли про призначення субсидій на місцях. Зокрема, в Закарпатській області наразі призначено субсидії 29 відсоткам домогосподарств. До кінця року очікують, що число субсидіантів зросте до 25—30 тисяч. Відставання із субсидіями в Мукачевому пояснили тим, що тут раніше діяла регіональна програма субсидій, а тільки тепер переходять на загальнодержавну. На сьогодні майже 50 відсотків мешканців Мукачевого охоплено субсидіями. У Чернівецькій області — майже 116 тисяч мешканців, що становить 34 відсотки.


Прем’єр під час наради дав завдання, щоб майже 50 відсотків мешканців кожного регіону було охоплено субсидіями. Водночас керівники регіональних управлінь соцзахисту нарікали на труднощі, з якими вони стикаються під час призначення субсидій: не мають доступу до баз даних — зокрема військових пенсіонерів, студентів, баз РАГСів, щоб перевірити сімейний стан та чи немає «мертвих душ».


Тим часом, як повідомляє Урядовий портал, НКРЕКП зобов’язала теплокомуненерго надрукувати на рахунках роз’яснення про умови розстрочки за опалення та зразок заяви.