На Запоріжжі знайшли пояснення знахідкам кількох мертвих морських ссавців, але не знають, як запобігти новим втратам

 

У курортній Кирилівці, вже після закінчення сезону, кілька разів знаходили на березі тіла дельфінів. Фахівці вважають, що ці розумні ссавці зазвичай гинуть у трьох випадках — під гвинтами суден, у браконьєрській сітях чи через отруєння в умовах незадовільної екологічної ситуації. Власне, на останню причину вказували й в українському МЗС.

 

 Зокрема, заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль в інтерв’ю одному з видань назвала як причину загибелі дельфінів будівництво Росією Керченського мосту.


Таке справді можливо, але не у випадку з Кирилівкою, адже від Керчі до запорізького курорту далеченько. В селищі ж появу тіл мертвих тварин пояснюють, зокрема, наслідками появи каналу між Молочним лиманом та Азовським морем.


Нагадаємо, що створена німцями під час наступу радянських військ промоїна (шляхом серії вибухів) зробила лиман нерестовищем риби для всього Азову. Згодом тут з’явився й «переселенець» із Японського моря — піленгас. У 1974 році, щоб полегшити роботу рибалкам, було вирішено зарегулювати промоїну. У Мінрибгоспі СРСР вважали за доцільне раз на рік зробити вузький канал для заходу риби з моря, а потім — на зворотному шляху — її легко буде виловлювати.


Починаючи з 1991 року коштів на цю щорічну операцію не стало, і лиман почав поступово гинути. У 2009 році ситуація стала катастрофічною. Почали з’являтися один за одним проекти порятунку, тобто створення тієї ж промоїни, але такої, щоб вона діяла постійно і не замивалася морським піском. На жаль, з боку поважних державних інституцій все обмежилося лише розмовами. А значить, доволі примітивними щорічними авральними роботами місцевих ентузіастів, кошти на які збирали за принципом «з миру по нитці».


У вересні цього року, коли промоїну вкотре занесло піском, ситуація стала критичною. Сотні, коли не тисячі, рибин піленгаса і кефалі загинули в Молочному лимані через відсутність достатньої кількості кисню.


Надвечір 9 жовтня спільними зусиллями рибальських господарств, Приазовського національного парку та Кирилівської селищної ради створили нову промоїну. Найнятий приватний екскаватор таки прорив канал завширшки 10 метрів і з’єднав лиман з Азовом. «Риба врятована, молодняк пішов у море», — так прокоментував подію кирилівський селищний голова Іван Малєєв. Утім, для повного успіху справи знадобиться підтримання промоїни в робочому стані хоча б до морозів.


Однак риба значною мірою вже з лиману вийшла. Саме з цим у селищній раді пов’язують появу дельфінів і загибель окремих особин цього ссавця. Адже коли промоїна діяла на постійній основі і риби було вдосталь, біля берегів Кирилівки з’являлося чимало дельфінів. (До речі, символ селища — пам’ятник цим благородним морським тваринам на центральній площі.) На жаль, і тоді були загиблі тварини, що розглядалося не як НП, а звичайний розвиток подій у природі. Щодо останніх випадків, то в Кирилівці вважають причиною смерті ссавців потужні шторми в Азовському морі, які вдарили не лише по узбережжю, а й по, можливо, чимось ослаблених дельфінах, яких вже багато років біля Кирилівки просто не бачили...


Як уникнути нових прикрих інцидентів, поки що ніхто відповіді не дає.



Запоріжжя.


Фотоетюд Олега ВЛАДИМИРСЬКОГО.